Oglasi

U Trumpovom budžetu 100 miliona dolara za kćerkinu fondaciju

Ivanka Trump kaže da je cilj njene inicijative da ekonomski pomogne 50 miliona žena u zemljama u razvoju.
Prijedlog će uključivati i finansiranje Inicijative za globalni ženski razvoj i prosperitetArhiva

Prijedlog budžeta SAD-a za 2020. uključit će i 100 miliona dolara namijenjenih globalnoj ženskoj fondaciji, koju predvodi kćerka američkog predsjednika Ivanka Trump.

Ona je navela da će prijedlog uključivati i finansiranje Inicijative za globalni ženski razvoj i prosperitet, što je projekt pokrenut prošlog mjeseca i na čijem je čelu.

U izjavi za AP Ivanka Trump rekla je da je cilj inicijative da tokom narednih šest godina ekonomski pomogne 50 miliona žena u zemljama u razvoju.

Inicijativa uključuje koordinaciju postojećih programa State Departmenta, Vijeća za nacionalnu sigurnost i drugih agencija, kao i razvoj novih programa radi pomoći ženama u područjima kao što su obuka za poslove, finansijska podrška i pravne ili regulatorne reforme.

Početnih 50 miliona dolara

Sredstva bi bila prebacivana kroz Američku agenciju za međunarodni razvoj (USAID), koja je u tu svrhu izdvojila početnih 50 miliona dolara od već postojećeg novca.

Inicijativu bi podržavali programi raznih dijelova vlade te privatne investicije.

Predsjednik SAD-a Donald Trump ranije je želio smanjiti budžet USAID-a.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.