U trendu su ʽdrive-inʼ kina: Sjedi u autu i uživaj u filmu

Drive-in kino u ovom momentu može biti alternanativa građanima za odlazak u kino-dvoranu (EPA)

Ono što je nekad bila stvar daleke prošlosti, drive-in kina, za vrijeme pandemije korona virusa opet je ušlo u modu.

Manje-više kao i svaka stvar vezana za kino-industriju i drive-in kina korijene vuku iz Sjedinjenih Američkih Država. U historijskim filmskim knjigama, početak drive-in kina se veže za rane tridesete godine prošlog stoljeća i to na području New Jerseyja gdje je improvizovano prvo drive-in kino sastavljeno od projektora na haubi automobila sa kojeg je projiciran film na kino-platno, sa parkingom na kojem su se nalazila auta, a ulaznica je koštala 25 centi.

Takav koncept je ubrzo polučio i drugi, a to su bila standardna kina, samo na otvorenom. Tokom nadolazećih godina, a naročito nakon Drugog svjetskog rata, u pedesetim, šezdesetim i sedamdesetim, drive-in je predstavljao istinski vid filmske zabave u otvorenom prostoru, gdje su iz komfora svojih automobila posjetitelji mogli gledati filmove.

Obično su to bili filmovi B-produkcije ili tzv. “double-bill“ projekcije, onakve kakve nam je prije 13 godina priredio duo Quentin Tarantino i Robert Rodriguez sa svojim „grindhouse“ projektom: Planet Terror & Death Proof. U svakom slučaju, drive-in sada je ponovno u modi, kako u Americi, tako i u Evropi i svijetu.

Prodato preko polovine ulaznica

Od 24. do 28. juna sa pet projekcija u prvom sarajevskom drive-in kinu na parkingu kod Sarajevo City Centra počet će uvodni program ovogodišnjeg 12. Omladinskog Film Festivala. Direktor i prvi čovjek OFF-a, Kenan Musić kaže da drive-in u ovom momentu može biti alternativa građanima za odlazak u kino-dvoranu, i atrakcija koja će zaista poboljšati kulturnu sliku glavnog grada Bosne i Hercegovine.

„Drive-in kino je savršena opcija za gledanje filma u ovakvoj situaciji, poštuju se sve mjere opreza i minimalan je rizik“, govori Musić, koji dodaje da je film nešto po čemu je Sarajevo prepoznatljivo, te je logično da odgovor na ovakvu situaciju upravo bude kroz film, odnosno prilagođeno gledanje iz vozila.

„Reakcije na vijest o drive-in kinu su sjajne. Izvještaj o prodaji karata u prvih sedam dana, od kako je počela prodaja, sjajan je, preko 50 posto karata je već prodano. Publika se raduje novim stvarima, posebno sada, nakon dvomjesečne izolacije i karantina, tako da, siguran sam odziv će biti jako dobar“, priča Musić, osvrćući se na to da je svaki novi ugođaj i potpuno novi način gledanja filma nešto što privlači veliki broj ljudi.

„Da je ovo projekat koji plijeni pažnju publike i javnosti svjedoči i činjenica da veliki broj posjetilaca, iako su gledali neke od ovih filmova, tu dolaze zbog jedne nove zabave i jednog novog isksutva“, kaže Musić dodajući da su filmovi koji će biti prikazani sve odreda svojevrsni holivudski blockbuteri: Skin, Hotel Mumbai, American Made, Captain Phillips i Baby Driver.

„Ono najbitnije je što građanima i gostima poklanjamo jedno potpuno novo i vrhunsko iskustvo gledanja filma i jednu atrakciju koja će sigurno Sarajevo tih pet dana staviti na mapu regionalnih zbivanja“, mišljenja je Musić.

Distribucija tona protiv kiše

Na lokaciji parkinga u Ulici Kotromanića u naselju Marijin-Dvor smješteno je prvo sarajevsko drive-in kino gdje će biti postavljeno platno od skoro 20 kvadratnih metara i konstrukcije teške skoro dvije tone.

„Projekat je napravljen do sitnih detalja, tako da smo se zaštitili od vjetra i od svih nepogoda koje bi eventualno mogle dovesti u pitanje stabilnost konstrukcije za platno. Ton će biti distribuisan putem radio-frekvencije i Wi-Fi Access pointa, tako da će posjetioci moći birati na koji način slušati ton filma, a u slučaju kiše, sa zatvorenim prozorom i dalje možete uživati u filmu“, objašnjava Musić.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Kino prostor ima ulaz i izlaz koji će se kontrolisati rampom, sa dvije ulazne trake – jedna za one koji već imaju kartu, a druga za one koji će tek da je kupe, tako da nema čekanja i gužve. Musić napominje da će na samoj lokaciji više od 20 koordinatora raspoređivati i smještati vozila, tako da svako ima savršen pogled prema platnu.

Dok se u BiH u Sarajevu sprema prvi drive-in, u susjednoj Hrvatskoj ta ideja počela je u Zagrebu sredinom maja kada je otvoreno veliko drive-in kino na parkingu Zagrebačkog velesajma.

„Nekako spontano, i ostali gradovi, pa čak i vodeći nacionalni lanac multipleksa, su se odlučili krenuti tim putem u načinu gledanja filmova“, govori Nikša Konsuo, odgovorni u firmi Kinematografi Dubrovnik, dodajući da je mišljenja da drive-in ipak neće kulturološki zaživjeti u Hrvatskoj.

Nema produkcije novih filmova

„Kod nas je to više trenutni hir koji će trajati koliko i epidemija novog korona virusa. Smatram kako najveći problem kino-industrije u ovim posebnim okolnostima nije nužno izbor lokacije za gledanje filma, već činjenica kako su filmska studija stala sa svojim radom, odnosno da nema produkcije novih filmova, što u konačnici predstavlja veliki problem pri osmišljavanju kino-programa“, objašnjava Konsuo.

Trodnevni projekt drive-in kina u Dubrovniku je bio zamišljen isključivo kao poziv građanima da se nakon višesedmične izolacije vrate u „normalu“.

„Mi smo, kao ustanova u kulturi Grada Dubrovnika, time na dostojan način obilježili Dan državnosti Republike Hrvatske, a lokacija koju smo izabrali (parking unutar prostora Luke Dubrovnik) je faktički bila jedina prikladna lokacija za ovaj događaj na širem dubrovačkom području“, priča Konsuo.

„Sam prostor nema postojeću zidnu površinu koja bi poslužila kao ekran, te smo bili primorani iznajmiti tzv. air-screen, jer klasično platno pričvršćeno na metalnu konstrukciju na prostoru Luke Dubrovnik ne bi izdržalo snažne nalete vjetra. Platno na napuhivanje zrakom smo iznajmili od jedne tvrtke iz Sarajeva, jer su u tom trenutku sva ostala raspoloživa platna u Hrvatskoj bila već iznajmljena ili rezervirana“, govori Konsuo dodajući da što se prilaza tiče, nisu trebali „izmišljati toplu vodu“, jer je sam parking Luke Dubrovnik već uređen s prilaznim i izlaznim rampama, te je ulazak i izlazak vozila iz drive-in kina bio lagan.

Parkiralište na Adi Ciganliji 

„Zvuk smo riješili zakupom radijske frekvencije, na koju je putem radijskog odašiljača bio emitiran u svakom vozilu. Dovoljno je bilo da svaki posjetitelj našeg drive-in kina manualno pronađe u svom vozilu radijsku frekvenciju 99.1. i eto filma iz sigurnosti svačijeg ljubimca na četiri kotača!“, zaključuje Nikša Konsuo.

U Srbiji, od 1. juna do 1. jula, parkiralište na Adi Ciganliji postalo je prvo drive-in kino u Beogradu, čime se glavni grad Srbije pridružio brojnim gradovima koji su usljed pandemije korona virusa osigurali novi kino-doživljaj svojim posjetiteljima. Sve projekcije su besplatne, a beogradska Kombank dvorana najavila je da će drive-in na Adi raditi tokom predstojećih ljetnjih mjeseci, sa programom filmova koji je bio dostupan pred pandemiju korona virusa.

Kako god, u borbi protiv korone, filmska industrija je sad za sad izvojevala kakvu-takvu pobjedu.

Izvor: Al Jazeera