U toku pregovori o presudi Sejdić-Finci

Džaferović: Stav SDA je isti kao i na pregovorima u Briselu održanim 10. oktobra (Anadolija)

Pregovori lidera sedam političkih stranaka o provedbi presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić-Finci protiv Bosne i Hercegovine još uvijek su u toku, izjavio je u srijedu poslije podne potpredsjednik Stranke demokratske akcije Šefik Džaferović, prenosi Anadolija.

Obraćajući se nakon sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, on je istakao kako lideri stranaka još uvijek razgovaraju, uz prisustvo predstavnika Evropske komisije, o načinu provedbe presude Sejdić-Finci i dodao kako za sada ne raspolaže detaljnijim informacijama.

“Ja mogu ponoviti samo stav SDA, koji je isti kao i na pregovorima u Bruxellesu, održanim 10. oktobra. To je su principi po kojima Bosna i Hercegovina ima tri člana Predsjedništva. Jedan se bira direktno sa teritorije [bosanskohercegovačkog entiteta] Republika Srpska, a dva se biraju na teritoriji [entiteta] Federacija Bosne i Hercegovine. Federacija je jedna izborna jedinica i jedna lista za glasanje na kojoj su svi kandidati iz Federacije te da je lista dostupna svakom građaninu iz Federacije”, istakao je Džaferović.

‘Blizu dogovora’

Ministar prometa i komunikacija Bosne i hercegovine i potpredsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Damir Hadžić istakao je da su strane koje pregovaraju o provedbi presude Sejdić-Finci, prema njegovim saznanjima, blizu dogovora.

“Mi očekujemo da bi danas i definitivno mogla biti donesena odluka da ili ne. Mi, kao SDP, nastojimo da dođemo do najkvalitetnijeg i u ovom trenutku najprihvatljivijeg rješenja, koje će otvoriti put Bosni i Hercegovini ka euroatlantskim integracijama”, rekao je Hadžić.

Lider Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović izrazio je uvjerenje da lideri svih stranaka zajedno traže model kojim će spriječiti mogućnost da jedan narod bira dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Baziramo se na definiranju dva područja u Federaciji s različitim pristupom izbora tih područja. Tu postoji čitava lepeza ograničenja i zbog toga tražimo rješenje na ovakav način”, kazao je Čović, dodavši da se bez zajedničkog stava svih predstavnika stranaka iz Federacije i dva predstavnika iz RS-a prijedlog neće smatrati dogovorenim.

Izvor: Agencije