U Tirani počinje samit Procesa Brdo-Brijuni

Prošlogodišnji samit održan je u Skoplju (EPA)

Lideri zapadnobalkanske šestorke okupit će se u srijedu u četvrtak u Tirani, na samitu Procesa Brdo-Brijuni, inicijative koju su 2013. godine pokrenule Hrvatska i Slovenija kako bi se ubrzalo približavanje regije Evropskoj uniji.

Sastanak na vrhu, na kojem se očekuje dolazak svih čelnika država ili vlada zemalja uključenih u inicijativu, počet će u srijedu navečer neformalnom večerom učesnika, dok će glavni program biti održan u četvrtak.

U Procesu Brdo-Brijuni, osim inicijatora iz Hrvatske i Slovenije, učestvuju Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Albanija, Sjeverna Makedonija i Kosovo, zemlje koje se nalaze u različitim fazama procesa približavanja EU.

Proslava Dana Evrope

Kako je najavljeno iz ureda albanskog predsjednika Ilira Mete, uz dvoje predsjedavajućih samita, hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i slovenskog predsjednika Boruta Pahora, očekuje se učešće tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovina (Šefik Džaferović, Milorad Dodik, Željko Komšić), srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, predsjednika Kosova Hashima Thacija, crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića te predsjednika Sjeverne Makedonije u odlasku Đorgea Ivanova.

Albanski organizatori najavili su da će počasni gost samita Procesa Brdo-Brijuni biti poljski predsjednik Andrzej Duda, a očekuje se i dolazak visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini.

Održavanje samita vremenski se poklapa s proslavom Dana Evrope 9. maja, što bi trebao biti još jedan simbolički poziv na jačanje zajedničkih evropskih vrijednosti i podrška približavanju zemalja zapadnog Balkana EU.

“Ova inicijativa služi kao važan forum na najvišem nivou za jačanje dijaloga i saradnje te sigurnosti i stabilnosti, kao i podrška evropskim i euroatlantskim procesima u svim zemljama regije”, naveo je ured albanskog predsjednika najavljujući skup.

Dijalog Srbije i Kosova

Očekuje se da će po završetku samita biti prihvaćena zajednička izjava, a skup će, također, biti prilika za niz bilateralnih sastanaka.

Kako je ranije kazala njena glasnogovornica, Mogherini se nada da će, nakon neuspjelog pokušaja približavanja stavova Srbije i Kosova na nedavnom skupu u Berlinu, u organizaciji njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, iskoristiti samit u Tirani kako bi ponovo pokrenula dijalog između Srbije i Kosova.

Samit se održava nekoliko sedmica uoči evropskih izbora krajem maja te samita čelnika EU-a početkom juna, na kojem bi se trebala donijeti odluka o mogućem formalnom početku pristupnih pregovora EU-a s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, pa se očekuje da će se u Tirani razgovarati i o tim temama.

Kad je Proces Brdo-Brijuni 2013. godine pokrenut, osnovna ideja bila je da se regionalnom saradnjom i rješavanjem otvorenih pitanja stabiliziraju prilike na evropskom jugoistoku kako bi se stvorili preduslovi za proširenje EU-a na taj dio kontinenta.

‘Vučić i Dodik nepoželjni’

Zvaničnik kosovskog opozicionog pokreta Samoopredeljenje Boiken Abazi objavio je ranije na Twitteru da su Vučić i Dodik “nepoželjne osobe” u Albaniji, zaprijetivši demonstracijama protiv dvojice državnika.

“Aleksandar Vučić i Milorad Dodik su persone non grata u Albaniji. U Tirani će se 8. maja u 18:00 sati građani okupiti kako bi se suprotstavili njihovoj supremacionoj i šovinističkoj politici, kao i da bi se suprotstavili njihovoj posjeti Albaniji povodom samita Brdo-Brijuni, napisao je Abazi na ovoj društvenoj mreži.

Uz tweet je postavio i fotografije Vučića i Dodika, preko čijih očiju je ispisano “Persona non grata”.

Izvor: Agencije