U svijetu zaraženo najmanje 90.000 zdravstvenih radnika

Korona virus
Zdravstveno osoblje djelomično je ili potpuno preusmjereno na liječenje oboljelih od COVID-a 19 (EPA)

Vjeruje se kako je diljem svijeta novim korona virusom zaraženo najmanje 90.000 zdravstvenih radnika, a možda i dvostruko više, objavilo je u srijedu Međunarodno vijeće medicinskih sestara i tehničara (ICN), prenosi agencija Hina.

Korona virus dosad je usmrtio više od 260 medicinskih sestara i tehničara, priopćio je ICN i pozvao vlasti da vode preciznije zabilješke kako bi se dodatno spriječilo širenje virusa među medicinskim djelatnicima i pacijentima. 

“Broj zaraženih zdravstvenih radnika porastao je s 23.000 na, vjerujemo, 90.000, no to je i dalje podcijenjena brojka jer nisu uračunate sve države svijeta”, rekao je Howard Catton, izvršni čelnik ICN-a.

ICN: Skandal da vlade sistemski ne pristupaju

Broj od 90.000 zaraženih temelji se na podacima udruženja medicinskih sestara, vladinih brojki i medijskih izvješća iz 30 država.

ICN okuplja 130 nacionalnih udruženja i više od 20 milijuna registriranih medicinskih sestara i tehničara. 

Catton je istaknuo kako je broj zaraženih sigurno veći te da je “skandal” da vlade sustavno ne prikupljaju i ne izvještavaju o zarazi zdravstvenih radnika, što ih i dodatno ugrožava.

I Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava kako države ne daju dovoljno informacija o zaraženim zdravstvenim radnicima.

Izvor: Agencije