U svijetu trenutno više od milion nestalih

Jordanska kraljica Noor govorila je u Helsinškom komitetu SAD-a o problemu nestalih (AFP)

Kraljica Noor, članica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), u Washingtonu je izlagala u Helsinškom komitetu SAD-a tokom saslušanja o temi rješavanja problema nestalih u zemljama Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE).

ICMP procjenjuje da u svijetu trenutno ima više od milion osoba nestalih usljed rata, kršenja ljudskih prava, trgovinom ljudima ili nasilja koje prati trgovinu drogom, a oko 150.000 osoba nestane svake godine usljed prirodnih nesreća.

Jordanska kraljica Noor je naglasila da je, uprkos ogromnim razmjerama, ovaj problem još u tišini, saopćeno je iz ICMP-a.

“Kada su osobe izložene nestanku, članovi njihovih porodica boje se tražiti odgovore o sudbini i lokaciji svojih najdražih, naročito u slučajevima kada su nestanci uzrokovani nasilnim zločinima od državnih vlasti ili drugih koji djeluju za račun tih vlasti. Širom svijeta porodice danas nemaju pravna sredstva putem kojih bi zahtijevale odgovore. Oni koji se usude da ih zatraže su u strahu od odmazde vlasti koje i stoje iza nestanaka”, izjavila je kraljica Noor.

Na Zapadnom Balkanu je ostvaren napredak bez presedana, jer je više od 70 posto od ukupno oko 40.000 nestalih identificirvano zahvaljujući ICMP-u, lokalnim institucijama i herojskim naporima hiljada porodica nestalih.

Ona je dodala da je na Zapadnom Balkanu ostvaren napredak bez presedana, jer je više od 70 posto od ukupno oko 40.000 nestalih identificirvano zahvaljujući ICMP-u, lokalnim institucijama i herojskim naporima hiljada porodica nestalih.

Kraljica Noor je također naglasila važnost uloge preciznih i naučno utemeljenih metoda ekshumacije posmrtnih ostataka iz grobnica te njihove identifikacije, budući da su svi podaci koji se zabilježe i dobiju tokom ovih dvaju procesa ključni u pravosudnim procesima.

ICMP je osnovan 1996. godine na samitu zemalja članica grupe G-7, na inicijativu tadašnjeg predsjednika SAD-a Billa Clintona, kao jedinstvena međunarodna organizacija koja u svojem mandatu ima isključivo rad na rješavanju pitanja nestalih osoba.

Kraljica Noor je članica i povjerenica ICMP-a već duže od jedne decenije, a ostali povjerenici ICMP-a su predsjedavajući ICMP-a ambasador Thomas Miller, ambasador Rolf Ekéus, Michael Portillo, Willem Kok, ambasadorica Carolina Barco i počasni predsjedavajući James V. Kimsey.

Izvor: Agencije