U svijetu tokom pandemije preminulo 600 medicinskih sestara

Stvarni broj zaraženih zdravstvenih radnika širom svijeta mogao bi biti mnogo veći (EPA)

Međunarodno vijeće medicinskih sestara (ICN) objavilo je da je najmanje 230.000 zdravstvenih radnika širom svijeta zaraženo novom vrstom korona virusa, dok je više od 600 medicinskih sestara preminulo od posljedica zaraze.

U izjavi Vijeća sa sjedištem u Ženevi, gdje je registrirano približno 20 miliona medicinskih sestara iz 130 zemalja, ponovljen je poziv svim zemljama da objasne zarazu i smrtne slučajeve zdravstvenih radnika, prenosi Anadolija.

“Ne postoji sistematski i standardni podatak o broju medicinskih sestara i zdravstvenih radnika širom svijeta koji su zaraženi ili preminuli od posljedica ovog virusa”, navedeno je iz Vijeća.

Iz nacionalnih udruženja medicinskih sestara naglašeno je da bi stvarni broj zaraženih zdravstvenih radnika širom svijeta mogao biti mnogo veći od 230.000.

Moguće da je broj veći

Podsjećajući da u svijetu postoji više od šest miliona slučajeva zaraze korona virusom, ICN procjenjuje da sedam posto tih slučajeva otpada na zdravstvene radnike, što znači da postoji mogućnost da je na COVID-19 pozitivno 450.000 zdravstvenih radnika.

Iz Vijeća su naveli i da je moguće da je broj od 600 smrtnih slučajeva među medicinskim sestrama također veći.

ICN je 6. maja objavio da je najmanje 90.000 zdravstvenih radnika širom svijeta zaraženo novom vrstom korona virusa, a da je preminulo više od 260 medicinskih sestara.

Izvor: Agencije