U svijetu nepismeno 657 miliona djece

Polovina djece koja ne pohađaju školu živi u zemljama supsaharske Afrike (EPA)

Uprkos znatnom porastu pismenosti posljednjih godina, 657 miliona djece širom svijeta i dalje je nepismeno.

Od prošle godine 24. januar, po odluci Ujedinjenih naroda, obilježava se kao Međunarodni dan obrazovanja, a povodom tog događaja tim agencije Anadolija uradio je analizu o pitanju pismenosti, posebno među mladima.

Iako je posljednjih nekoliko godina zabilježen znatan porast stope pismenosti u mnogim zemljama, podaci UN-a ipak govore da je 657 miliona djece širom svijeta i dalje nepismeno, čime se otvoreno krši njihovo pravo na obrazovanje, zagarantirano Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima.

Kako se navodi u izvještaju, stopa pohađanja osnovne škole dostigla je 91 posto u zemljama u razvoju, ali 57 miliona djece osnovnoškolskog uzrasta još ne pohađa školu i uskraćen im je pristup osnovnom obrazovanju.

Supsaharska Afrika i ratne zone

Polovina djece koja ne pohađaju školu živi u zemljama supsaharske Afrike, u kojima manje od 40 posto djevojčica završi srednjoškolsko obrazovanje.

Približno 50 posto djece koja ne pohađaju školu živi u ratnim zonama i na područjima u kojima se vode oružani sukobi.

Tijjani Muhammad-Bande, predsjednik Generalne skupštine UN-a, za Anadoliju je izjavio da milioni djece ne mogu ići u školu u mnogim dijelovima svijeta iz različitih razloga, poput siromaštva, oružanih sukoba ili klimatskih promjena.

“Strašno je da čak i samo jedno dijete ne ide u školu. Naša je dužnost omogućiti obrazovanje svima. Obrazovanje je ljudsko pravo. Nikome ne može biti oduzeto pravo na obrazovanje”, rekao je Muhammad-Bande.

Naveo je da je pružanje stručnog obrazovanja jedan od UN-ovih Ciljeva održivog razvoja (SDG) do 2030, napominjući da je prijeko potrebno da svi relevantni akteri ulože sve moguće napore kako bi se povisila stopa pismenosti u svijetu, posebno među mlađom populacijom.

Prema podacima Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu UN-a (UNESCO), samo u svakoj petoj zemlji u svijetu zakonom je zagarantirano 12-godišnje besplatno obavezno obrazovanje.

Izvor: Agencije