U svijetu je godišnje 40 miliona djece izloženo zlostavljanju

Dijete, Dječak
Usprkos mjerama koje se poduzimaju, svakodnevno se povećava postotak zlostavljanja djece (EPA)

Procjenjuje se da je blizu 40 milijuna djece izloženo zlostavljanju svake godine u svijetu.

Značajan broj slučajeva zabilježen je u zemljama kao što su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Njemačka, Rusija i Indija, prenosi Anadolija.

Svake godine milijuni djece diljem svijeta izloženi su različitim vrstama zlostavljanja, uključujući fizičko, seksualno, emocionalno i ekonomsko.

Unatoč mjerama koje se poduzimaju, svakodnevno se povećava postotak zlostavljanja.

SAD, s najvećom svjetskom ekonomijom, ima vrlo loše podatke kada je u pitanju zlostavljanje djece.

Prema izvješću Centara za kontrolu i prevenciju bolesti SAD-a, u 2017. godini u toj zemlji je registrirano blizu 674.000 slučaja zlostavljanja i zanemarivanja djece.

Seksualno zlostavljanje

U izvješću je naglašeno da je 1.720 djece umrlo od posljedica zlostavljanja i nemara, dok je svako četvrto dijete suočeno sa zlostavljanjem i zanemarivanjem.

U SAD-u 48 posto žrtava su dječaci, a 52 posto djevojčice.

Podaci govore da je svakih deset sekundi neko dijete izloženo zlostavljanju ili je bilo silovano.

Prema podacima Vijeća Europe, svako peto dijete u Europi izloženo je nekom obliku seksualnog nasilja.

Tu spada seksualno zlostavljanje, dječija pornografija, dječija prostitucija, maltretiranje na internetu ili seksualno uznemiravanje.

Prema riječima britanskog ministra unutarnjih poslova Sajida Javida, 2018. godine ta zemlja je zabilježila 700-postotno povećanje nasilja i seksualnog sadržaja na internetu u posljednjih pet godina.

Australija je jedna od zemalja s najvećim brojem slučajeva zlostavljanja djece.

Izvješće, koji je Vlada objavila 2017. godine, nakon petogodišnjeg istraživanja, pokazuje da se zlostavljanje djece odvijalo i u nekim institucijama u zemlji.

Prema podacima Vlade te zemlje, godišnje se bilježi blizu 50.000 slučajeva seksualnog nasilja nad djecom.

U posljednje vrijeme jako često je tema i zlostavljanje djece u katoličkim crkvama.

Pedofilija u crkvama

Zlostavljanja od svećenika pedofila tek počinju dobivati nacionalnu pažnju pretežno katoličke Italije, gdje su svećenici heroji u TV serijama i župama koje provode rekreativne programe za djecu, jer državne škole to ne rade.

Sud u Melbourneu izrekao je u ožujku ove godine šestgodišnju zatvorsku kaznu australskom kardinalu Georgeu Pellu, koji je osuđen zbog seksualnog zlostavljanja dvojice dječaka 90-ih godina prošlog stoljeća.

Osim njega, bivši nadbiskup u Washingtonu Theodore McCarrick dao je ostavku zbog skandala sa zlostavljanjem maloljetnika.

Optužbe za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje djece prvi put su se pojavile 1950-ih godina, ali su mediji tek u 1980-im godinama počeli prilično opširnije pratiti takve incidente u crkvama u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Slučajevi pedofilije koji su se pojavili u crkvama u Argentini i Australiji 1990-ih godina još više su skrenuli pažnju svjetske javnosti.

Osim toga, bečki nadbiskup je 1995. godine podnio ostavku zbog tvrdnji o seksualnom zlostavljanju, što je tada izazvalo šok u javnosti.

Pitanje seksualnog zlostavljanja u crkvama počelo se razmatrati na globalnoj razini nakon što su u crkvama u Irskoj krajem 1990-ih godina zabilježeni skandali u vezi sa seksualnim zlostavljanjem djece.

Skandal u Bostonu

Svjetska javnost je ostala posebno šokirana kada je otkriven skandal seksualnog uznemiravanja u Bostonu, u SAD-u 2002. godine, kada je bivši svećenik John Geoghan seksualno uznemiravao više od 130 djece u razdoblju od 1962. do 1995. godine.

Tadašnji kardinal s tog područja Bernard Law je bio na meti žestokih kritika javnosti nakon što je pokušao prikriti skandal, iako je bio upoznat s ovim slučajem.

Američki list Boston Globe je detaljno pratio ovaj slučaj, o kojem je 2015. godine čak snimljen i film pod nazivom Spotlight.

Prema istraživanju koje je proveo John Jay College 2004. godine, između 1950. i 2002. godine više od 4.000 katoličkih svećenika optuženo je za seksualno zlostavljanje 10.667 djece.

Izvor: Agencije