U Švedskoj sve više beskućnika-imigranata

Svjetska finansijska kriza mnoge je ostavila bez posla, ali i bez doma. Nije zaobišla ni države poznate po vanrednoj socijalnoj zaštiti. U Švedskoj alarmantno raste broj beskućnika, a mnogi među njima su imigranti, izvijestila je iz Stockholma reporterka Al Jazeere Linda Nyberg.

Simon Constatin je u Švedsku došao tražeći bolje uvjete za život. Po zanimanju je varilac. Otkada je napustio rodnu Rumuniju pokušava doći do posla. Živi na ulici.

„Tako je teško pronaći vlastiti put, otići. Pet godina sam beskućnik i pokušavam svakog dana. Ali sistem mi ne dozvoljava“, kaže Simon.

Trećina beskućnika u ovoj zemlji spava na ulici ili u prihvatilištima, a pojedini imaju privremeni smještaj. Broj ugroženih povećan je toliko da je Vlada imenovala posebnog koordinatora koji se bavi ovim problemom.

Pomoć volontera

„Ne možemo pomoći imigrantima koji nemaju dokumente. Uskoro ćemo usvojiti zakon koji će im osigurati zdravstvenu zaštitu. Ali neće moći ostvariti ostala prava koja uživaju Šveđani“, kaže koordinator Michael Anefur.

Zbog toga postoji Stockholm Soup Kitchen. Ova grupa je osnovana prije godinu, nakon što je primijećen sve veći broj beskućnika na ulicama Stockholma. Volonteri svakog mjeseca u centru grada dijele hranu i odjeću ljudima kojima su potrebne.

„Problem bi trebao biti u programu svake stranke. Svima bi cilj trebao biti njegovo rješavanje, jer ovo je veoma bogata zemlja i mogli bismo uraditi mnogo više“, kaže Elin Jakobsson iz Stockholm Soup Kitchena.

Simon, uprkos teškim životnim uvjetima, ne namjerava odustati.

„Zaista se ne želim vratiti u Rumuniju. Želim ostati i pronaći bolji život za sebe, za svoju budućnost. Zbog toga se moram nastaviti boriti“, kaže.

U Švedskoj ima 34.000 beskućnika. Svaki četvrti je imigrant.

Izvor: Al Jazeera