U Švedskoj moguće plaćanje dlanom

Sustavi plaćanja kreditnom karticom ili smartphoneom pokazali su se veoma praktičnim i popularnim.

Međutim, ta bi rješenja uskoro mogla dobiti ozbiljnog rivala. Švedska start-up kompanija predstavila je novu tehnologiju plaćanja, koja od kupca zahtijeva samo čiste dlanove.

Zaboravili ste novčanik i karticu? Bez brige. U jednom kafiću u Švedskoj dovoljno je samo pokazati dlan.

Na taj način, studenti Sveučilišta Lund u Švedskoj svakog dana kupuju kavu i užinu. Kratki prijelaz dlanom preko infracrvenog skenera i plaćanje je gotovo.

Izum studenta

Sustav nazvan Quixter osmislio je student Sveučilišta Fredrik Leifland.

“Ideju sam dobio dok sam čekao u redu u prodavaonici. Shvatio sam kako je plaćanje najduži dio kupovine i pomislio kako mora postojati brži način. To je bio početak Quixtera”, kaže Fredrik.

Prva transakcija obavljena je krajem prošle godine. Do danas 15 objekata i 1.800 kupaca koristi njegov sustav.

“Praktičan sustav… Ne morate nositi gotovinu sa sobom sve vrijeme. I veoma je zanimljivo plaćati rukom. Također, cijeli posao ne traje dugo”, kaže korisnica Emmylou Ferreira.

“Dobro je što ne morate trčati do bankomata ako ste zaboravili novac i ne morate nositi kartice sa sobom. Veoma je praktično”, slaže se i drugi korisnik Ebba Eriksson.

Infracrveni skener proizvodi japanski Fujitsu, koji uređaj opisuje kao biometrički skener vena šake. Cijeli proces skeniranja traje pet sekundi.

Quixter usamljen na tržištu

Slična tehnologija ‘Near Field Communication technology’ odnosno NFC već postoji u smartphoneima. Međutim, neki smatraju da je Quixter mnogo bolje rješenje.

“Sustav je unikatan i mnogi kupci su jednostavno radoznali. Dugoročno, oni će presuditi na temelju jednostavnosti i sigurnosti korištenja. Bitno je što Quixter već ima određene prednosti u odnosu na postojeća rješenja”, kaže stručnjak za načine plaćanje Johan Anselmsson.

Najveći rizik za kompaniju leži u tome da neko od rivala, tko je već etabliran na tržištu, izmisli sličan sustav te tako preuzme potencijalne kupce švedskog start-upa.

Ali za sada je Quixter sretno usamljen na tržištu.

Izvor: Al Jazeera i agencije