U sukobima u Siriji ubijene 23 osobe

Najmanje 23 osobe, uključujući 14 civila, ubijene su u četvrtak u nastavku nasilja širom Sirije, a osam vojnika je ranjeno u eksploziji bombe, saopćila je Sirijska organizacija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

Damask prihvatio Annanov plan

Bashar al-Assad je rekao da će u potpunosti podržati Annanov plan za Siriju, ali da ostale zemlje moraju prestati podržavati naoružane pobunjeničke grupe, objavila je sirijska državna televizija.

Sirija je utorak saopćila da Assad prihvata Annanov mirovni plan u šest tačaka u kome se traži potpuni prekid vatre uz nadgledanje UN, prenosi AP.

U prvim komentarima ovog sporazuma sirijski predsjednik je u četvrtak izjavio da Sirija “neće štedjeti napore” da osigura uspjeh misije, ali da Annan mora tražiti da se naoružane grupe obavežu na prekid “terorističkih akata” protiv režima.

Sirijski civili, među kojima jedna žena i jedno dijete, ubijeni su u napadu vojske na sela u blizini grada Maret al-Numan, u sjeverozapadnoj provinciji Idlib, koja je pod stalnom vatrom vojske od početka mjeseca, navela je organizacija.

Tri osobe su ubijene u provinciji Hama, kao i dva vojnika, koja su ubijena u četvrtak ujutro, kada su njihovo vojno vozilo napali pobunjenici, navodi ova organizacija.

Al Jazeerin novinar Adnan Rondić kaže da sirijske izbjeglice odustaju od ideje da je za Siriju potrebna međunarodna vojna intervencija.

Sukobi su registrirani i u blizini grada Zabadani, u provinciji Damask, a jaka eksplozija odjeknula je u Harastu i u južnoj provinciji Dara, te u selu Dael, gdje je od posljedica eksplozije bombe ranjeno osam vojnika i pogođeno jedno vojno oklopno vozilo.

U međuvremenu, sirijski aktivisti izvještavaju o novom bombardiranju civilnih ciljeva u Homsu.

Novi snimci na društvenim mrežama otkrivaju posljedice borbi između sirijskih snaga sigurnosti i pobunjenika.

Šest civila, dva pripadnika režimskih snaga i jedan naoružani pobunjenik ubijeni su u provinciji Homs.

Ruše se i vjerski objekti.

Protiv intervencije

Teška artiljerija, tenkovi i naoružana sirijska vojska prisutni su na ulicama starog dijela Homsa, tvrde aktivisti.

Zbog snajperskog djelovanja i granatiranja humanitarne aktivnosti su svedene na minimum.

Građani su suočeni s nestašicom hrane i medicinske opreme.

U vrijeme velikih skupova o Siriji, izbjeglice iz te zemlje pokušavaju pronaći sigurno utočište u Turskoj.

Al Jazeerin novinar Adnan Rondić kaže da sirijske izbjeglice, kako se čini, odustaju od ideje da je za Siriju potrebna međunarodna vojna intervencija.

Zbog snajperskog djelovanja i granatiranja humanitarne aktivnosti su svedene na minimum.

“Oni žele da se na međunarodnim skupovima donese odluka o naoružavanju pobunjeničkih snaga u Siriji”, javlja Rondić iz mjesta Guvecci, u oblasti Hatay u Turskoj.

Izbjeglice kažu da bi međunarodno vojno prisustvo u samoj Siriji moglo dovesti do neprilika sličnim onima u Iraku ili Afganistanu.

Izvor: Al Jazeera i agencije