U sukobima u Parizu uhapšeno 95 osoba

"Žuti prsluci" protestuju već peti vikend zaredom (EPA)

U centru Pariza danas je na više lokacija ponovo došlo do sukoba demonstranata, takozvanih „žutih prsluka“ i policije, koja je koristila suzavac kako bi rastjerala masu koja je pokušavala da probije kordone sigurnosnih snaga, prenosi Anadolija.

Ova agencija je objavila da je francuska policija privela najmanje 168 osoba na današnjim demonstracijama, u kojima je širom zemlje učestvovalo najmanje 33.500 građana, ipak manje nego na prethodnim okupljanjima.

Na uglavnom mirnim protestima u blizini avenije Jelisejska polja, bilo je ograničenih incidenata između demonstranata i policije, prenosi Associated Press.

Sukobi su izbili u bočnoj ulici u blizini avenije Champs-Elysees u subotu ujutro.

Demonstranti su pokušali iz avenije da se probiju u manje ulice, koje nisu zatvorene i u kojima se i dalje odvija saobraćaj.

Paljevine guma i automobila

Anadolija javlja da je u Saint-Etienneu tokom dana često dolazilo do sukoba između demonstranata i policije. U gradu Arlesu demonstranti su blokirali nekoliko ulica te zapalili gume, dok su u Nantesu zapalili automobil. U Marseilleu je uhapšeno najmanje 12 osoba. 

Uoči protesta, koji se održavaju peti vikend zaredom, u Parizu je razmješteno oko 8.000 policajaca i 14 oklopnih vozila, nakon nasilja na prethodnim demonstracijama, čiji su učesnici razbijali i pljačkali prodavnice, palili automobile i postavljali vatrene barikade na ulicama.

Pokret “Žuti prsluci” počeo je sredinom novembra da organizuje demonstracije širom Francuske zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo u sklopu ekoloških mjera, ali se protest pretvorio u opšti izraz nezavodoljstva gradjana politikom predsjednika Emmanuela Macrona.

Mada je predsjednik Emmanuel Macron odlučio prihvatiti neke od njhovih zahtjeva, protesti su se nastavli i peti vikend zaredom.

Izvor: Agencije