U sukobima PKK-a i vojske devet mrtvih

U nedjelju su turske snage, podržane avijacijom, pokrenule napad protiv kurdskih pobunjenika u Beytussebapu, ubivši osam pobunjenika (EPA)

U sukobu turskih snaga sigurnosti i kurdskih pobunjenika na jugoistoku zemlje ubijeni su jedan policajac i osam pobunjenika, prenosi agencija Anadolija.

Kurdska organizacija Radnička partija Kurdistana (PKK) izvršila je pet istovremenih napada na snage sigurnosti u nedjelju, ubivši pri tome jednog policijskog oficira.

U nedjelju su i turske snage, podržane avijacijom, pokrenule napad protiv kurdskih pobunjenika u Beytussebapu, ubivši osam pobunjenika.

Blizu 45.000 ljudi je ubijeno od kada je PKK počela oružanu borbu za autonomiju jugoistočnog dijela Turske 1984. godine.

Štrajk glađu

Turska Vlada je pod sve većim pritiskom zbog načina na koji se odnosi prema stotinama kurdskih zatvorenika, koji skoro osam sedmica širom zemlje štrajkuju glađu i zdravlje im se pogoršava.

Blizu 700 zatvorenika u više od 50 zatvora živi samo od posoljene ili zaslađene vode i vitamina.

Protest je prošlog mjeseca počelo nekoliko desetina zatvorenika.

Među štrajkačima je nekoliko lidera vodeće kurdske partije Kurdska stranka mira i demokratije (BDP), koju optužuju za veze sa zabranjenim pobunjeničkim PKK-om, koji se decenijama bori za autonomiju Kurda.

Loše ophođenje

“Zdravstveno stanje štrajkača se svakodnevno pogoršava”, kazao je zvaničnik Udruženja za ljudska prava (IHD), navodeći loše ophođenje prema zatvorenicima, bez drugih detalja.

On je rekao da Vlada mora okončati protest, što je izjavio i vodeći opozicioni lider Kemal Kilicdaroglu, koji je molio štrajkače da odustanu od štrajka, ali se obratio i Vladi.

“Tražim od vladajuće stranke da bude prijemčivija za zahtjeve ovih ljudi”, dodao je Kilicdaroglu.

Nekoliko desetina kurdskih zatvorenika počelo je štrajk 12. septembra, na godišnjicu vojnog puča 1980, s nizom zahtjeva, uključujući oslobađanje lidera PKK-a Abdulaha Ocalana i okončanje restrikcija na upotrebu kurdskog jezika.

Izvor: Agencije