U staračkom domu u New Jerseyju pronađeno 17 tijela

U New Yorku i New Jerseyju vlasti su obećale dati precizne podatke o stanju u domovima za starije (Anadolija)

U staračkom domu u saveznoj američkoj državi New Jersey pronađeno je 17 tijela, ali još uvijek nije poznato da li se radi o osobama umrlim od korona virusa. 

Šef policije Eric Danielson rekao je kako su telefonski primili dojavu te kako je u staračkom domu Andevor Subucute, u mrtvačnici koja može primiti četiri, pronađeno 17 tijela.


[Anadolija]

Ovih 17 preminulih osoba dio su od 68 nedavno umrlih u toj ustanovi, od kojih je 26 imalo pozitivan nalaz na korona virus.

“Osoblje je očito bilo preopterećeno, a vjerovatno ga je i premalo”, rekao je Danielson, prenosi AFP.

“Ovo nije samo naše područje, s obzirom da je ovo licencirani starački dom. Odjel za zdravstvo države New Jersey provest će potrebnu istragu. Treba razjasniti pitanja poput načina zbrinjavanja pacijenata, bez obzira jesu li odvedeni u bolnicu ili ne”, kazao je on. 

Istraga uzroka smrti

Podvukao je kako je neophodno provesti detaljnu istragu te da istražni timovi trenutno pokušavaju ustanoviti šta se u domu dešavalo u posljednje dvije sedmice.

Dodao je kako još uvijek nije poznato da li uzrok smrti pronađenih osoba eventualno novi tip korona virusa, informacije na tom planu će biti poznate kasnije.

Ovaj slučaj, koji se dogodio u saveznoj državi koja ima najviše mrtvih nakon New Yorka, ilustrira dramatičnu situaciju u dijelu domova za starije osobe u epidemiji korona virusa koja je posebno opasna za starije.

U New Yorku i New Jerseyju vlasti su obećale dati precizne podatke o stanju u domovima za starije.

Izvor: Agencije