U srijedu glasanje o novoj Evropskoj komisiji

David Sassoli: Odlučili smo glasati za kolegij komesara (EPA)

Evropski parlament glasat će o timu Ursule von der Leyen slijedeće srijede, čime će biti otvoren put da nova Evropska komisija počne raditi 1. decembra, izjavio je predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli.

Glasanje će uslijediti nakon što Evropsko vijeće podrži novu EK, koja će imati 27 članova, s obzirom na to da je Velika Britanija odbila nominirati kandidata prije izbora u toj državi zakazanih za 12. decembar, prenosi Tanjug.

“Odlučili smo glasati za kolegij komesara i, ako oni budu izglasani, 1. decembra EK može početi raditi”, rekao je Sassoli poslije sastanka predsjednika političkih grupa u EP-u.

Centar evropskih procesa

Dodao je kako će Evropsko vijeće izdati saopćenje o formiranju 27-člane EK-a, bez obzira na to šta će se desiti u petak, kada se Velika Britanija treba izjasniti o proceduri sankcioniranja koja je pokrenuta zbog odbijanja Londona da nominira kandidata za komesara, prenosi Politico.

Proces potvrđivanja EK-a, koji je počeo u septembru, pokazao se težim nego što se Von der Leyen nadala, nakon što su zastupnici odbili nominacije iz Francuske, Rumunije i Mađarske, a njihove zamjene su dobile zeleno svjetlo EP-a.

Sassoli je branio odluke zastupnika, navodeći da EP vrlo ozbiljno shvata proces potvrđivanja i kako je to tijelo “centar evropskih procesa donošenja odluka”.

Izvor: Agencije