U Srebrenici već počela izborna kampanja

Mladen Grujičić, diplomirani tehnolog, član je Dodikovog SNSD-a (Srna)

Piše: Nađa Diklić

Mladen Grujičić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), bit će kandidat stranaka sa sjedištem u bh. entitetu Republika Srpska za načelnika opštine Srebrenica.

Grujičić, diplomirani tehnolog, načelnik je Odjeljenja za prostorno uređenje u Skupštini opštine Srebrenica, kao kadrovik Dodikovog SNSD-a.

Ne samo da će imati podršku svoje stranke, već će se moći osloniti i na glasačko tijelo Saveza za promjene, koje će uskoro, saznaje se iz upućenih izvora, objaviti „taktiku“ za predstojeće izbore.

Prema toj „taktici“, dvije trećine opština u RS-u, imat će kandidata iz SDS-a. Ova odluka već je prihvaćena u ostatku stranaka iz Saveza, shodno reciprocitetu i jačini partija koje čine Savez za promjene.

A, političke partije sa sjedištem u Banjoj Luci složne su da ne treba „rasipati srpske glasove“ u Srebrenici.

‘Negator genocida nad Bošnjacima’

Sličan stav imaju i stranke koje će podržati dosadašnjeg načelnika Srebrenice u dva mandata – Ćamila Durakovića, kojem podršku daju SDA, SDP BiH, Stranka za BiH, SBB i DF.

Grujičić je poznat javnosti RS kao predsjednik Udruženja djece poginulih i nestalih boraca Vojske RS.

Srebreničani tvrde da je Grujičić poznat kao „negator genocida na Bošnjacima“.

Svojedobno je izjavio i da „ocjena predsjednika Haškog tribunala Theodora Merona da je u Srebrenici bio cilj da se uništi jedan narod jeste tačna, ali nepotpuna“.

„Meron nije naveo da se radilo o srpskom narodu. Muslimanski civili u Srebrenici i okolini nisu stradali, izuzev u eventualnoj razmjeni artiljerijske vatre, što pokazuje da Srbi i srpska vojska nisu imali namjeru da unište muslimanski narod koji je tada promijenio ime i nazvao se Bošnjacima“ ustvrdio je Grujičić.

Grujičić je javno izražavao sumnju u broj žrtava srebreničkog genocida, govoreći kako se radi o uroti „federalne Komisije za traženje nestalih i međunarodnih organizacija“, te da su izvještaji koji govore o 8.372 žrtve – nerelevantni.

Duraković: Brojanje krvnih zrnaca umjesto kampanje

Ćamil Duraković, aktuelni načelnik opštine Srebrenica strahuje da, ako pobijedi Grujičić, će doći do relativizacije zločina i genocida od Bijeljine do Višegrada, ne samo u Srebrenici.

„Kod nas kampanja uveliko traje i to nije izborna kampanja, već brojanje krvnih zrnaca. Strahujem i kao osoba i kao žrtva svega što se događalo u Srebrenici da će pobjedom nekoga ko ne pripada bošnjačkom političkom korpusu, doći do relativizacije zločina, legalizacije genocida i etničkog čišćenja na ovom prostoru“, istaknuo je Duraković.

On strahuje i od odluke Komisije za popis stanovništva BiH kojom se može oduzeti državljanstvo građanima Bosancima i Hercegovcima, koji poslom borave u drugim državama.

„To je apsurd. Mi oduzimamo državljanstvo svojim građanima, među njima i Srebreničanima, ali dozvoljavamo dvostruko državljanstvo Srbima. I kada ja to kažem, mene optuže za izborni inženjering, a niko ne reaguje što dvije hiljade Srbijanaca iz Loznice i bliskih nam gradova preko Drine, dolaze u BiH samo kada je dan glasanja u Srebrenici, da podrže srpskog kandidata“, zaključio je Duraković.

Izvor: Al Jazeera