U Srebrenici počinje škola glume za djecu

Načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić, direktorica Kulturnog centra Srebrenica Mediha Smajić i direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović (Ustupljeno Al Jazeeri)

U utorak je u bosanskohercegovačkom gradu Srebrenica potpisan sporazum sa Kamernim teatrom 55 iz Sarajeva, koji će narednih pet mjeseci držati glumačke radionice za djecu iz Srebrenice.

Sporazum su potpisali direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović, načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić i direktorica Kulturnog centra Srebrenica Mediha Smajić, koji zajedno realizuju ovaj projekat.

Hadžihafizbegović se zahvalio načelniku i Opštini Srebrenica na podršci i saradnji.

Snažna poruka iz Srebrenice

“Nekako nam se čini da su djeca ta grupa koja treba da se edukuje kroz glumačke radionice i da pošaljemo jednu snažnu poruku iz Srebrenice o tome kako je ovdje ne samo moguće, da se nalaze racionalna uporišta da dva naroda žive na način koji je ovdje stotinama godina bio uspostavljen u smislu razumijevanja i daljeg napretka”, kazao je on.

Ističe da je kultura najbolji segment odakle se gradi zajedništvo i povjerenje i ovo nije forma kako se prikazuje zajedništvo, već je ozbiljan projekat, koji će prikazati djecu i njihove talente šire.

Grujičić je rekao da je ovo odlična prilika za djecu da iz svog grada započnu prve pozorišne korake.

“Ovu ideju smo prihvatili objeručke i prihvatićemo svaku ideju koja je na dobrobit građana, posebno djece, jer je važno da djecu usmjerimo na pravi put, a to je kultura”, kazao je Grujičić.

Predstava ‘Petar Pan’ širom BiH

Prema riječima Medihe Smajić, ovaj projekat je od izuzetne važnosti za djecu i njihova ustanova potrudiće se da pruži sve tehničke elemente kako bi ovaj projekat bio vidljiv i šire, a sve za dobrobit djece.

Početak radionica najavljen je za 15 dana, prijavljeno je oko 50 djece, a 19 glumaca Kamernog teatra 55 iz Sarajeva svakog će vikenda održati radionicu.

Ona će na kraju rezultirati predstavom Petar Pan krajem juna ili početkom jula, koja će se igrati u Banjoj Luci, Mostaru, Prijedoru, Trebinju, Bijeljini, Zagrebu, Beogradu i drugim gradovima Bosne i Hercegovine i regije.

Izvor: Al Jazeera