U Srebrenici će biti izgrađen ‘Spomenik mira’

Srebrenica
Susreti sa Srebreničanima, piše autor, nisu tmurni i depresivni, već se oni bore da svojim primjerom pokažu kako je moguće prevazići i najteža životna iskušenja. (Fena)

Na posljednjoj sjednici Skupštine bosanskohercegovačke općine Srebrenica odbornici su donijeli odluku o izgradnji „Spomenika mira“, javlja agencija Fena.

Predsjednik Skupštine općine Nedib Smajić kaže kako se izgradnjom ovog spomenika šalje poruka mira te je posvećena Međunarodnom danu mira.

„Većina odbornika je glasala za odluku o izgradnji ‘Spomenika mira’, a pored njih ova odluka je podržana i od drugih brojnih udruženja, kao i predstavnika vjerskih zajednica i političkih faktora. Ovaj spomenik nema veze ni sa prošlošću, niti etničkim pripadnostima, nego je vezan za mir u budućnosti“, istakao je u izjavi za Fenu Smajić.

Spomenik će biti izgrađen u centru grada, a njegovo otkrivanje je planirano 21. septembra kada se u svijetu obilježava Međunarodni dan mira.

Prihvaćena inicijativa

Mediji iz BiH su ranije ove sedmice prenijeli kako je inicijativa OHR-a i drugih međunarodnih organizacija u ovoj državi da se u Srebrenici postavi spomenik mira prihvaćena od lokalne zajednice, političkih partija, raznih udruženja i svih građana ove općine.

Načelnik općine Srebrenica Mladen Grujičić kazao je kako vlada veliki interes za postavljanje jednog, jedinstvenog obilježja, koje će graditi mir i budućnost svih građana ovoga grada i odakle će se u svijet slati poruke mira, zajedništva i tolerancije.

Kada spomenik bude postavljen, svake godine 11. marta (prijeratni dan), na Dan općine Srebrenica, bit će organizirano okupljanje pored spomenika, polaganje cvijeća, čime se u svijet biti odaslana poruka mira.

Izvor: Agencije