U Srbiji usvojen lex specialis za ‘švicarce’

Građani će imati izbor da li će po novom zakonu konvertirati kredite u euro ili nastaviti sa sudskim sporovima (Arhiva)

Skupština Srbije usvojila je u četvrtak Zakon o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švicarskih francima, koji je rezultat kompromisnog rješenja između države, udruženja građana i banaka.

Građani će imati izbor da li će po novom zakonu konvertirati kredite u euro ili nastaviti sa sudskim sporovima, prenosi Tanjug.

Lex specialis predviđa da se preostali dio duga konvertira u eure i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen 38 posto, kao i da kamatna stopa bude ograničena na 3,4 posto.

Ponuđeno rješenje državu će koštati 11,7 milijardi dinara (99,1 milion eura).

Zaključenje ugovora

U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona banka je dužna dostaviti korisniku ponudu za zaključenje ugovora.

Ako prihvati da se konverzija stambenog kredita izvrši u skladu s ovim zakonom, korisnik je dužan u roku od 30 dana od dana prijema dokumenata o tome obavijestiti banku i s njom zaključiti ugovor o konverziji.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je ranije da će se lex specialisom o građanima zaduženim u švicarskim francima poslije više od desetljeća riješiti taj problem za njih 15.785.

“Najvažnije je da će tim zakonom biti obuhvaćeni svi korisnici tih kredita, kako bi građanima omogućili trajno rešenje problema”, naglasio je Mali.

Izvor: Agencije