U Srbiji sve više starih osoba

Trend starenja stanovništva u Srbiji se nastavlja. Konačni rezultati popisa pokazuju da prosječan stanovnik Srbije danas ima 42 godine i dva mjeseca i da je dvije godine stariji nego prije 10 godina.

Djece je manje nego starijih, a žena više nego muškaraca. Statistika pokazuje i da je posljednjih godina posebno izraženo smanjenje stanovništva u selima. Čak 1.000 naselja u Srbiji ima manje od 100 stanovnika.

Reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović u domu Bežanijska kosa u Beogradu upoznala je grupu sedamdesetogodišnjaka, koji kažu da su dugo čekali da dobiju mjesto u domu.

Najstariji na jugu zemlje

Dok su bili mladi, kažu, nisu ni slutili da će starost brojčano nadjačati mladost.

Trend starenja u Srbiji primjetan je u posljednjih šest decenija, a posebno je izražen u posljednjih 20 godina. Žene su brojnije, ali i u prosjeku tri godine starije od muškaraca.

Najmlađi su mještani Tutina a najstariji stanovnici Crne trave. U posljednjoj deceniji sve je više starijih od 65 godina.

Kako je kazala Snežana Lakčević iz Zavoda za statistiku, Srbija se nalazi u poodmakloj fazi demografskog starenja.

“Najnepovoljnija situacija je u južnoj Srbiji, gde je svaki peti stanovnik stariji od 65 godina”, kazala je ona.

Zanimljiv je i podatak da je u trenutku popisa najviše ljudi napunilo 58 godina, a kao posebno alarmantno ističu to da u skoro 1.500 naselja u Srbiji tokom 2011. nije rođeno nijedno dijete.

“O tome koliko se broj novorođenih u Srbiji smanjio dovoljno govori podatak da je broj dece koje jedna žena rodi statistički gledano danas prepolovljen u odnosu na 50-te godine prošlog veka”, javila je Milutinović.

Vlada Srbije usvojila je Strategiju za podsticaj rađanja prije četiri godine, ali kako kažu u Udruženju Roditelj, sistemska podrška porodici još uvijek je samo na papiru. Zato ih i ne čude novi rezultati o starosnoj strukturi stanovništva.

O brojnosti starih  u Srbiji govori  i činjenica da su penzioneri  i zasebna politička snaga. Sa podrškom od oko pola miliona članova i simpatizera, Partija ujedinjenih penzionera Srbije dio je vladajuće koalicije.

Izvor: Al Jazeera