U Srbiji sve više diploma sumnjivog kvaliteta

Nelegalna odjeljenja, neakreditovani nastavni programi i diplome sumnjivog kvaliteta u Srbiji su, upozoravaju prosvjetni radnici, sve alarmantniji problem. Posebno ukazuju da je sve više srednjih medicinskih škola koje na nelegalan način školuju učenike koji se kasnije, sa diskutabilnim znanjem, zapošljavaju u zdravstvenim ustanovama. U prosvjetnoj inspekciji kažu i da je jedan od problema nedostatak inspektora.

Letak koji je reporterka Al Jazeere dobila u Boru, u prostorijama privatne autobuske stanice, je reklama za medicinsku ustanovu. Srednja medicinska škola “Dositej Obradović” iz Novog Sada nudi konsultacije u Boru.

“Kada smo pozvali da se raspitamo šta to znači, objasnili su nam da diploma može da se dobije tako što jednom mesečno idete na konsultacije koje drže profesori te škole”, javlja reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović.

Telefonski razgovor sa predstavnikom škole izgledao je ovako.

 “Konsultativna i pripremna nastava se odvija jednom mesečno u Boru“, kaže predstavnik škole.

– “A šta to znači – konsultativna i pripremna nastava?

– “Dolaze doktori i drže predavanja vanrednim kandidatima“, odgovara.

– “Praktično ta konsultativna nastava znači da bi mogla da idem na nastavu u Boru, a da polažem u Novom Sadu?”

– „Da, da, da.“

Rad bez saglasnosti

A sve to je bez dozvole. U pokrajinskoj  prosvjetnoj inspekciji kažu da ta škola nema odobrenje za rad van sjedišta.   

“Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje Srednjoj školi ‘Dositej Obradović” iz Novog Sada nije dao saglasnost za obavljanje delatnosti van sedišta ustanove. Sekretarijat nema saznanja da Srednja škola ‘Dositej Obradović’ iz Novog Sada školuje vanredne učenike u gradu Boru”, stoji u saopštenju.

Objašnjenje o spornoj nastavi u Boru potražili smo u jednoj novosadskoj školi. Zbog obaveza direktora dobili smo odgovor mailom, u kome tvrde da je konsultativni samo jedan oblik rada sa vanrednim učenicima, a da se ostala nastava odvija u školi. Na to da obrazovne ustanove drže nastavu van sjedišta bez dozvola, godinama javno ukazuje profesor Tehničkog fakulteta u Boru Živan Živković.

„Studenti koji tamo završavaju vide po neki put nastavnika i na taj način vrlo brzo dobiju diplomu mimo pravila koji su potrebna, a kako se obezbeđuju studenti-  pa imaju u lokalu ovde svoje ljude koji im obezbeđuju studente po ceni od sto evra jedan student, koji plate hiljadu evra školarinu“, dodaje.

Profesor Živković tvrdi da je prosvjetnoj inspekciji prijavljivao ilegalna odjeljenja, ali pošto nije bilo reakcije, odustao je. Za rad u neprijavljenim odjeljenjima prosvjetna inspekcija ove godine nije izrekla nijednu kaznu.

Inspekcija će raditi svoj posao

Načelnik prosvjetne inspekcije Srbije Bogljub Lazarević poručuje građanima Srbije da prijavljuju slučajeve inspekciji i da će oni biti ispitani i da će biti donijete odgovarajuće sankcije.

Boljevac, Kladovo, Majdanpek, čak i selo Krivelj – dugačak je spisak mjesta u kojima postoji nelegalna nastava, kaže profesor Živković.

„Evo moj komšija  – on je pet godina završio za godinu dana u tom Krivelju, završio trogodišnju, dva master, tri plus dva ovaj master, pa to je sjajno – a  bio kod nas na fakultetu, nije položio ni jedan ispit“, dodaje.

Ali, nije samo nelegalni rad problem. U Srbiji je pod znakom pitanja i kvalitet akreditovanih studija. Samo ove godine Komisija za akreditaciju izdala je 120 upozorenja zbog toga što nastavni programi ne ispunjavaju propisane standarde.

Izvor: Al Jazeera