Karantin za osobe koje ulaze u Crnu Goru iz Srbije

U Podgorici je trenutno aktivno 118 slučajeva zaraze (EPA)

Osobe koje u Crnu Goru ulaze iz Srbije od večeras će biti upućivane u karantin, odlučilo je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) Crne Gore.

To tijelo danas je uvelo više epidemioloških mjera za cijelu Crnu Goru, posebno za sjeverni region, prenosi Tanjug, pozivajući se na podgoričke Vijesti.

“Uvažavajuci razvoj epidemiološke situacije u Republici Srbiji, odlučeno je da sve osobe koje u Crnu Goru ulaze iz te države od večeras budu upućivane u karantin”, saopćeno je iz vlade Crne Gore.

Crna Gora ostaje opredjeljena da se ne zatvara za svoje državljane, napominje se u saopćenju, ali se navodi da “stopa aktivnih slučajeva u Republici Srbiji, pogotovo u području uz granicu sa Crnom Gorom, nalaže najstroži epidemiološki nadzor”.

“Zbog toga osobe koje ulaze u Crnu Goru iz Republike Srbije do daljnjeg neće biti upućivane u kućnu samoizolaciju, već isključivo u karantin u objektima koje je država odredila za tu mjeru”, navedeno je u saopćenju.

Srbija: Šest novih žrtava

U Srbiji je u posljednja 24 sata potvrđeno 289 novih slučajeva korona virusa, na osnovu 7.872 testirana uzorka.

U tom periodu preminulo je još šest osoba, saopšteno je na sajtu COVID-19, prenosi Tanjug.

Na respiratoru su 93 osobe.

BiH: 62 novozaraženih

U BiH su u posljednja 24 sata zabilježena nova 62 slučaja zaraze korona virusom, dok su dvije osobe preminule.

U entitetu Federacija BiH na korona virus je testirano 688 uzoraka, od kojih je 46 pozitivno, a u RS-u su testirana 134 uzorka, a virus je utvrđen kod 16 osoba. 

Novi slučajevi u FBiH registrovani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom, Unsko-sanskom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo.

Dvije preminule osobe su s područja RS-a, a s tim slučajevima, broj preminulih u BiH porastao je na 192 osobe.

Hrvatska: Broj zaraženih porastao za 69

U protekla 24 sata zabilježeno je 69 novih slučajeva zaraze korona virusom, te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 897, ovjavio je Stožer civilne zaštite.

Među njima je 90 pacijenata na bolničkom liječenju, a od toga je na respiratoru pet 5 pacijenata

Nema preminulih.

Od 25. februara, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas, u toj zemlji ukupno je zabilježeno 3.220 osoba zaraženih novim korona virusom, od kojih je 113 preminulo, a 2.210 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 4850 osoba.

Crna Gora: Još 61 zaraženo

Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdrvalje Crne Gore, u toj zemlji registriran je još 61 slučaj zaraze korona virusom, a najviše ih je iz Rožaja.

Kako je saopćeno, 46 su kontakti prethodno potvrđenih slučajeva, kod 14 oboljelih se traga za izvorom infekcije, a jedan slučaj je importiran, prenosi Tanjug, pozivajući se na crnogorske medije.

Od početka juna ukupan broj registriranih slučajeva je 457, pet je smrtnih ishoda, a broj aktivnih slučajeva je 452.

Član medicinskog štaba i direktor Doma zdravlja u Podgorici Nebojša Kavarić nije isključio mogućnost zatvaranja glavnog grada Crne Gore, u kojem je trenutno aktivno 118 slučajeva zaraze.

Tivatska policija podnijela je krivičnu prijavu protiv predsednika Opštine Tivat Siniše Kusovca zbog kršenja mjere samoizolacije.

Kusovac je napustio samoizolaciju i išao na plažu.

S. Makedonija: Aktivno oboljelih 3.579

U Sjevernoj Makedoniji registrirano je 78 novih slučajeva zaraze korona virusom.

Kako javlja reporterka Al Jazeere iz Skoplja Maja Blaževska Evrosimoska, ukupni broj dijagnosticiranih u toj zemlji je 7.124. 

Preminulo je još pet osoba, od početka epidemije ukupno 346.

Ozdravilo je 172 pacijenata, a od početka epidemije oporavilo ih se 3.199.

Broj aktivnih slučajeva u zemlji je 3.579.

Nove mjere na Kosovu 

Kosovski premijer Avdullah Hoti saopštio je da će od danas početi primjena novih mjera, donijetih u cilju sprječavanja širenja korona virusa.

Hoti je ranije jučer, na konferenciji za medije, najavio da će u gradovima sa velikim brojem zaraženih, među kojima su Priština, Prizren, Uroševac i Vučitrn, biti na snazi zabrani kretanja u periodu od 21 do 5 sati ujutru, prenosi Tanjug.

On je precizirao da će rad restorana u periodu kada je kretanje građana dozvoljeno biti ograničen samo na uslugu na otvorenom prostoru i dostavu.

Hoti je poručio i da će biti osiguran veći broj testova, da će se odrediti prioriteti ko će se testirati, ali i da će se ubrzati procedura za nabavku uređaja za testiranje, kako bi se na dnevnom nivou na teritoriji Kosova obrađivali uzorci za oko 500 osoba.

Planirana je i potpuna reorganizacija klinika Univerzitetskog kliničkog centra, ali i stavljanje na raspolaganje privatnih bolnica.

Izvor: Agencije