U Srbiji se pravi najskuplji sir na svijetu

Najskuplji sir na svijetu proizvodi se u Srbiji u prirodnom rezervatu Zasavica pored Sremske Mitrovice.

Pravi se od magarećeg mlijeka, a za kilogram tog sira treba izdvojiti nevjerovatnih hiljadu eura.

Ovaj proizvod je jedinstven, a recept je strogo čuvana tajna do koje bi mnogi željeli doći, javlja reporter Al Jazeere, Đorđe Kostić

Rezervat Zasavica je postao poznat od trenutka kada je njegov vlasnik objavio da je prvi u svijetu pokrenuo prozivodnju magarećeg sira.

Miropa Kunić, radnica na rezervatu, pojašnjava da ove životinje, koje se muzu jednom dnevno, daju mnogo manje mlijeka nego krave.
A baš u ovom mlijeku se kupala i egipatska kraljica Kleopatra kako bi očuvala ljepotu. Ima samo jedan posto masnoće, a u njemu je 30 puta više C vitamina nego u kravljem mlijeku.

Vlasnik rezervata kaže da su sir počeli nedavno proizvoditi. Način pripreme nikome ne otkrivaju jer je jedinstven u svijetu. Poznato je samo da se mlijeko miješa sa kozijim kako bi sir dobio na mekoći.

Jedinstven u svijetu

„Kada smo videli da imamo prilike da napravimo nešto što svet do sada nije napravio, napravili smo ovu varijatu i proizveli smo sir od magarećeg mleka koji je prvi takav proizvod u svetu i jedinstven“, kaže direktor rezervaza Zasavica, Slobodan Simić.

„Naš sir koji smo proizveli ovde u našoj farmi odnosno u mlekari u kukujevcima je jedinstven u svetu niko ga nije proizveo izuzetno je skup hiljadu evra košta kilogram.“

Pravljenje sira od magarećeg mlijeka je dugotrajan i težak proces. Možda ga baš zato niko u svijetu ne pravi.

Cijena za kilogram magarećeg sira možda i nije toliko visoka ako se uzme u obzir činjenica da je za taj kilogram potrebno 25 litara magarećeg mlijeka. Tu količinu jedna životinja da tek za dvije godine.

O magarcima se brine desetak ljudi. Kažu da životinje nisu zahtjevne. Hrane se sijenom, dijelovima kukuruza i pijaćom vodom. Razmnožavaju se tokom cijele godine i to vrlo brzo.
U kući se čuvaju proizvodi od magarećeg mlijeka. U paleti se nalaze sapun, dnevna i noćna krema, liker, i sir. Ovo, kažu, vrijedi čitavo bogatstvo, pogotovo krema koja je i skuplja od sira. Svi proizvodi se prave po narudžbini, a za sada su najveće interesovanje pokazali Englezi i Arapi, zaključuje Kostić.

Izvor: Al Jazeera