U Srbiji pokrenuta kampanja sjećanja na genocid u Srebrenici

U Srebreničkom genocidu ubijeno je više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka (Reuters)

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i forumZFD – Srbija, povodom 25. godišnjice od genocida u Srebrenici, pokrenuli su trajnu kampanju „Nikome se ne ponovilo“.

„Cilj nam je da skrenemo pažnju najšire javnosti i da gradimo trajni opomenik na najveći zločin na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata. Da se nikome ne bi ponovio, i da bi Srebrenica postala univerzalni antiratni simbol“, navedeno je u zajedničkom saopćenju tih organizacija.

U okviru kampanje tri organizacije su na društvenim mrežama prvo sa građanima podijelile kratak video „Nikome se ne ponovilo“. Horkestar je rearanžirao i otpevao pesmu „Nikome se ne ponovilo“, antiratni apel Kemala Montena.

„U godinama koje dolaze, naša kampanja neće prestati. U mesecima koji su pred nama raspisaćemo konkurs za kratke video radove na temu Srebrenice, sa akcentom na mlađe autore. Najbolji radovi biće nagrađeni. Onoga momenta kada se svet vrati u normalu, organizovaćemo i festival dokumentarnog filma, kao još jedan deo opomenika koji ćemo uporno i bez odustajanja graditi“.

U Srebreničkom genocidu ubijeno je više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka  a do sada su pronađeni i Potočarima pokopani ostaci nešto više od 6.600 žrtava.

Uprskos presudama UN-ovog Međunarodnog suda za ratne zločine koji je presudio da se u Srebrenici desio genocid, a vojni i politički vrh današnjeg bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska osudio na višegodišnje kazne zatvora, entitetske vlasti kao i vlasti susjedne Srbije do danas negiraju genocid.

Brojni svjetski zvaničnici poručuju da negiranje srebreničkog genocida u civiliziranom svijetu mora prestati, uključujući i generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonia Guterresa. “Dvadeset pet godina kasnije, odajemo počast hiljadama ubijenih i dajemo zavjet da ih nikada nećemo zaboraviti”, rekao je Guterres povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici. 

Žene u Crnom 

Nevladina organizacija Žene u crnom također je obilježila u petak na beogradskom Trgu Republike 25. godišnjicu srebreničkog genocida.

Oko 30 članica “Žena u crnom” istaklo je transparente na kojima je pisalo “Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici”, “Odgovornost”, “25 godina” i “8.372”, prenijela je agencija Anadolija.

Učesnice skupa bile su obučene u crno, sa bijelim marama oko vrata i nosile su srebrenički cvijet, simbol stradanja i genocida nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine.

Koordinatorica organizacije Staša Zajović izjavila je da se na vlasti u Srbiji nalaze iste osobe koje su odlučivale i 1995. godine.

U blizini skupa pojavilo se oko 20 muškaraca koji su uzvikivali da “Srebrenica nije genocid”, kao i imena haških osuđenika, ratnog predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske Radovana Karadžića i ratnog komandanta Vojske RS-a Ratka Mladića. Policija je ovu grupu držala na udaljenosti od “Žena u crnom”. 

Izvor: Agencije