U Srbiji obilježeno 18 godina od početka NATO-ovih udara

Šteta pričinjena u zračnim udarima NATO-ovih snaga procijenjena je na iznos između 30 i 100 milijardi dolara (EPA)

Srbija u petak obilježava 18 godina od početka NATO-ovog bombardiranja, a središnja državna ceremonija održana je kod željezničkog mosta u Grdeličkoj klisuri, koji je pogođen 12. travnja 1999., kada je preko njega prolazio vlak pun putnika.

Komemoraciji su prisustvovali brojni građani, a državu je predstavljao premijer Aleksandar Vučić.

Minutom šutnje odana je počast stradalima u NATO-ovim napadima, a potom su Vučić i obitelji stradalih u vlaku pogođenom u trenutku dok je prelazio most položili vijence.

Zračni udari trajali su 78 dana, a život je izgubilo, prema službenim podacima državnih organa, najmanje 2.500 ljudi.

CEAS sumnja u broj žrtava

Procijenjena štete pričinjena u napadima na vojne, civilne i gospodarske objekte nije precizirana, pa se kalkulira iznosom od 30 do 100 milijardi dolara.

U bombardiranju je uništeno i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara cesta i 595 kilometara pruga.

Oštećeno je i 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dječjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je njih 38 razoreno.

Uništena je trećina elektroenergetskog kapaciteta Srbije, a bombardirane su dvije rafinerije – u Pančevu i Novom Sadu.

Vlasti Srbije navode i kako je u proljeće 1999. godine izvršeno 2.300 zračnih udara na 995 objekata širom države te da je 1.150 borbenih aviona lansiralo gotovo 420.000 projektila ukupne mase 22.000 tona.

Prema njihovim tvrdnjama, upotrijebljena je i zabranjena municija s osiromašenim uranijem.

No, Centar za evroatlantske studije (CEAS) iz Beograda osporio je procjene o broju žrtava NATO-ovog bombardiranja u Srbiji, kao i to da postoje pogubne posljedice po zdravlje ljudi zbog upotrebe osiromašenog uranija.

CEAS tvrdi da se u javnosti barata netočnim podacima, da procjene koje iznose srbijanski i ruski dužnosnici o broju žrtava koji se kreće u rasponu između 1.200 i 3.000 osoba nisu mjerodavni i smatra da je podatak Fonda za humanitarno pravo o 758 stradalih jedini koji je utvrđen demografski verificiranom metodom i provjerom više izvora.

Zločini počinjeni na Kosovu

Pozivaju se i na navode epidemiologa Zorana Radovanovića, koji je u studiji Osiromašeni uranijum i obogaćena mašta naveo da je “radioaktivnost uranijuma minimalna”.

Od predstavnika institucija Srbije traže javnu debatu o uzrocima, povodu, kontekstu i posljedicama NATO-ovog bombardiranja, kao i o oružanom sukobu na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine.

“Samo javna debata, utemeljena na činjenicama, a ne na manipulisanju brojem poginulih i ubijenih uzrokovanom pogrešnim shvatanjem patriotizma, može doprineti da srpsko društvo počne izgradnju odgovornog odnosa prema zločinima počinjenim na Kosovu i svim posledicama koje su iz toga proizašle”, ukazuje CEAS.

Centar je ponovno zatražio i otvaranje pitanja kaznene odgovornosti visokopozicioniranih pripadnika vojske i policije Srbije zbog sumnje za počinjene zločine na Kosovu, apostrofirajući sadašnjeg načelnika generalštaba Vojske Srbije Ljubišu Dikovića.

Izvor: Agencije