U Srbiji i Sloveniji svi testovi na korona virus negativni

Laboratorij
Testovi su pokazali da u Srbiji i Sloveniji zasad nema zaraženih među onima na koje se sumnjalo na zarazu (EPA)

Sve osobe koje su u Srbiji i Sloveniji bile testirane na korona virus negativne su na COVID-19.

U Infektivnoj klinici u Beogradu rečeno je da su rezultati trojice muškaraca za koje se sumnjalo da su zaraženi tim virusom pokazali da oni nisu zaraženi, prenosi Tanjug, pozivajući se na list Blic.

Beogradski mediji ranije su prenijeli da su u Šapcu dvojica muškaraca koji su se nedavno vratili iz Tajlanda, odnosno iz Milana, a za koje se sumnjalo da su zaraženi korona virusom, negativni, kao i da je na Infektivnu kliniku prebačen pacijent koji je došao s rizičnog područja.

U Sloveniji su do poslijepodneva u utorak testirane 44 osobe na novi korona virus i svi su rezultati negativni, objavilo je na Twitteru slovensko Ministarstvo zdravstva.

Liječnička komora poziva na uspostavu mreže specijaliziranih ambulanti za testiranje i liječenje, prenijela je Hina.

Preventivna zabrana posjeta

U državi zasad nema nijednog pacijenta zaraženog korona virusom, objavilo je Ministarstvo zdravstva, a to su ranije potvrdile i dvije najveće bolničke ustanove u Sloveniji, ljubljanski i mariborski klinički centar.

U mariborskom je uvedena potpuna zabrana posjeta, ali ne zbog bolesti nego iz preventivnih razloga, zbog situacije u sjevernoj Italiji, gdje je najveći broj zaraženih u Europi.

Slovenska liječnička komora u utorak je pozvala državne vlasti na uspostavu posebnih “ulaznih točaka”, odnosno mreže specijaliziranih ambulanti po cijeloj državi za pacijente sa sumnjom na zarazu novim virusom COVID-19.

Komora je priopćila da se ovih dana liječnici i stomatolozi žale da Slovenija na razini primarnog zdravstva nije pripremljena na širenje zaraze, niti ima mjere za brzo i učinkovito djelovanje u prevenciji širenja korona virusa.

Stoga predlažu uspostavu mreže “ulaznih” ambulanti u koje bi se javljali oni sa sumnjom da su zaraženi i ondje testirali, a brisovi bi se slali u odgovarajuće laboratorije.

Mreža ‘ulaznih’ ambulanti

Takav sustav omogućio bi bolju, bržu i djelotvorniju obradu pacijenata sa sumnjom na korona virus, smatra liječnička komora.

Mreža takvih ambulanti trebala bi biti objavljena za cijelu državu, dodaje.

Mediji javljaju da se zbog rasta broja oboljelih u sjevernoj Italiji takve kritike najviše javljaju u primarnom zdravstvu na zapadu Slovenije, jer je vjerojatnost da se korona virus najprije proširi u tom području veća.

U međuvremenu je u Hrvatskoj potvrđen prvi oboljeli od korona virusa.

Riječ je o mlađem čovjeku koji je nedavno boravio u Milanu i koji ima blaži oblik bolesti te je izoliran u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Izvor: Agencije