U Srbiji godišnje od raka umre 20.000 ljudi

Pacijent, Bolnica
Migrant je ozlijeđen u subotu kada mu je tokom policijskog postupanja jedan policajac propucao toraks i abdomen (Reuters)

Svjetska zdravstvena organizacija s Međunarodnim udruženjem za borbu protiv raka svakog 4. februara obilježava Svjetski dan borbe protiv raka.

Međunarodno udruženje za borbu protiv raka počinje trogodišnju kampanju pod sloganom “Ja sam, ja hoću”, kojom se podsjeća da pojedinac može doprinijeti smanjenju globalnog opterećenja malignim bolestima, poručuju iz Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” iz Beograda.

Godišnje se u svijetu od malignih bolesti registrira približno 18,5 miliona oboljelih, dok ih otprilike 9,5 miliona izgubi život od te bolesti, pokazuju statistike.

“U Srbiji se, prema podacima iz ‘Batuta’, godišnje registruje oko 36.000 obolelih od malignih bolesti, a oko 20.000 na godišnjem nivou premine od posledica raka”, rekla je direktorica “Batuta” Verica Jovanović.

Važnost preventivnih pregleda

Rak pluća, dojke i debelog crijeva vodeće su lokalizacije raka u obolijevanju i umiranju, dodaje Jovanović i kaže da te tri vrste raka čine zajedno trećinu novooboljelih i umrlih osoba u svijetu.

“Muškarci na prvom mjestu obolijevaju od raka pluća, a žene od raka dojke”, dodaje direktorica “Batuta”, prenosi Tanjug.

Za sve maligne bolesti vrlo je važno da se rade redovni preventivni pregledi jer, ako se bolest otkrije na vrijeme, veća je šansa za izlječenje, kaže ona.

“Studenti medicine i farmacije danas zajedno preporučuju dan za zdravlje. Veoma je značajno reći da se na faktore rizika koji dovode do malignih bolesti može uticati. Ne treba pušiti cigarete, a treba smanjiti konzumaciju alkohola te povećati fizičku aktivnost i korigovati ishranu”, zaključila je Jovanović.

Izvor: Agencije