U Srbiji bez posla 770.000 osoba

Broj nezaposlenih u Srbiji stalno se povećava. Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, bez posla je trenutno gotovo 770.000 ljudi. Ekipa Al Jazeere provela je nekoliko sati u ovoj službi i pokušala utvrditi koliko je efikasna služba za zapošljavanje i da li se ljudi, zaista, na nju oslanjaju.

Milica Katić je diplomirani producent. Poslije 15 godina rada ostala je bez posla i sada se prvi put pokušava zaposliti posredstvom biroa rada.

“Ne očekujem brzo rešenje, ono što očekujem – mislim znam gde živim, znam u kakvoj zemlji se nalazimo i kakva je opšta situacija”, kaže ona.

Međutim, uprkos ovakvom očekivanju, ubrzo je uslijedio poziv.

“Nakon toga se desilo zapravo nešto što je mene veoma iznenadilo, a to je da se rešenje uradilo u jako kratkom roku. To je tri dana, iako je zakonski rok nekih 30 dana, što, s jedne strane, meni omogućava da ja odmah krenem da rešavam dalje svoje probleme”, rekla je Milica Katić.

Kurs za buduće poduzetnike

Iako postoje izuzeci, do posla se teško dolazi. Kada će neko dobiti poziv isključivo zavisi od potrebe tržišta. Za potencijalnu ponudu važan je i utisak koji kandidat ostavlja u razgovoru sa savjetnikom za zapošljavanje.

“Savetnik kroz razgovor sa nezaposlenim otkriva koja su to sve zanimanja, pre svega, u kojima nezaposleni može da radi. To nije uvek zanimanje stečeno stručnom spremom. Neretko vi u razgovoru shvatite da je neko kroz radno iskustvo stekao zanimanje koje je možda u tom momentu više traženo na tržištu rada”, izjavila je Tanja Bjelobrk, savjetnica za zapošljavanje.

Prema izvještajima Nacionalne službe za zapošljavanje, tokom juna ove godine, 4.885 osoba dobilo je na ovaj način posao. Najviše bez stručne spreme – 490, a zatim slijede ekonomski tehničari – diplomirani ekonomisti, prevodioci i diplomirani pravnici.

Nacionalna služba za zapošljavanje pokrenula je i kurs za buduće poduzetnike, podstičući na taj način kandidate na samozapošljavanje. Na jednom mjestu moguće je dobiti sve informacije o tome kako pokrenuti vlastiti biznis.

“Od zapošljavanja u nekom regularnom smislu, kako je nekada bilo, nema ništa, tako da preduzetništvo je šansa za pogotovo ove mlađe, ali i za nas”, kaže Goran Lojančić, koji je trenutno nezaposlen.

“Još uvek razmišljam, sve zavisi od toga ima li posla, kakve su šanse na tržištu, kakvi su porezi, kolike su dažbine, koliki su prihodi, a koliki su rashodi… Ako bude isplativo, naravno. Svako želi da otvori neku svoju firmu, da bude samostalan u nečemu, da se bori za sebe i da samostalno nešto učini”, kaže Aleksandar Ilak, koji također traži posao.

Posao se mora tražiti

“Volela bih da krenem sa nekim poslom, tako da sam bila zainteresovana da dođem na ovu obuku, i to je to. Sad sam dobila kvalitetne informacije i zadovoljna sam”, priča Danijela Kovačević, koja je još nezaposlena.

Jedno je očigledno: ko želi posao – mora ga uporno tražiti. Nacionalna služba za zapošljavanje je institucija koja samo posreduje i pomaže u odabiru. Rješenje je, ipak, u ponudi poslodavca, koja, kako to pokazuje i zvanična evidencija, kreira listu visoke nezaposlenosti u Srbiji.

“Milica Katić je jedna od mnogih koji posećuju Nacionalnu službu za zapošljavanje. Samo kroz ove prostorije dnevno prođe oko 1.000 ljudi. Bez obzira na starost ili kvalifikacije, svi oni dolaze sa istim ciljem – da svojim radom obezbede egzistenciju”, izvještava iz Beograda reporter Al Jazeere Nebojša Grabež.

Izvor: Al Jazeera