U Srbiji 6,4 posto građana steklo imunitet na korona virus

Antitijela su najčešće prisutna kod populacije mlađe od 20 godina, a rjeđe kod ispitanika koji imaju više od 80 godina (Al Jazeera)

Nacionalna seroepidemiološka studija objavila je prvi rezultat o razvoji specifičnih antitela na korona virus, prema kom je 6,4 posto građana Srbije steklo imunitet na korona virus.

Kako je preneo Blic u izdanju za utorak, epidemiologinja Tatjana Pekmezović rekla je da je studijom u početnoj fazi obuhvaćeno oko 1.000 ispitanika i da je njihova uzrasna struktura “analogna uzrasnoj strukturi populacije Srbije”, ocjenjujući da je time studija “reprezentativna”, prenosi Beta.

Pekmezović je ocijenila da je prva faza studije završena uspješno i navela da je rađen uzorak opšte populacije i ELISA test koji, prema njenim riječima, ne spada u brze serološke testove već pokazuje prisustvo i količinu antitijela.

“Metodološki, to je najispravnije. U Belgiji je taj procenat šest posto, u Danskoj 2,4 posto, dok je u Španiji korištena slična metodologija kao u Srbiji i oni imaju prevalenciju seropozitivnosti pet posto”, rekla je ona.

Prema njenim riječima, muškarci imaju antitijela u 8,1 posto slučajeva, a žene u pet posto.

Najniži postotak građana sa imunitetom u Vojvodini

Pekmezović je dodala da su antitijela najčešće prisutna kod populacije mlađe od 20 godina, a rijeđe kod ispitanika koji imaju više od 80 godina.

“Kada pogledamo populaciju od 20 do 60 godina, tu se procenat onih koji imaju imunitet zasnovan na antitijelima, kreće između pet i devet posto”, navela je Pekmezović.

Govoreći o regijama, ona je rekla da je najveći procenat građana sa razvijenim imunitetom u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji gdje iznosi 7,2 posto dok je u Beogradu sedam posto, a u Južnoj i Istočnoj Srbiji 5,6 posto.

Dodala je da je procenat najniži u Vojvodini, gdje iznosi 3,1 posto.

“Rezultati treba da posluže Vladi Srbije u donošenju odluka u vezi sa završetkom ovog talasa epidemije i sa eventualnim budućim talasima”, zaključila je Pekmezović.

Izvor: Agencije