U Srbiji 33 oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Većina osoba, od 80 do 90 posto, nema nikakve simptome i znakove bolesti (AP)

U Srbiji su ove godine registrirana 33 slučaja oboljelih od groznice Zapadnog Nila, s jednim smrtnim ishodom, saopćio je Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Kako se precizira u saopćenju objavljenom na internetskoj stranici tog instituta, do 15. septembra na teritoriji Srbije registrirano je 29 potvrđenih i četiri vjerovatna slučaja.

Najviše prijavljenih slučajeva je sa teritorije Beograda (23 oboljela), Južnobanatskog i Podunavskog okruga (po četiri), kao i po jedan slučaj iz Sjevernobačkog i Južnobačkog okruga.

Od groznice Zapadnog Nila 2013. godine u Srbiji je umrlo 20 osoba.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje, koje je najviše zastupljeno u periodu kada ima najviše komaraca.

‘Sezonsko’ oboljenje

Prvi oboljeli se registriraju uglavnom u drugoj polovini jula, a najveći broj oboljelih se registrira tokom augusta i septembra.

Većina osoba, od 80 do 90 posto, nema nikakve simptome i znakove bolesti, a kod malog procenta simptomi podsjećaju na oboljenje slično gripu, s naglom pojavom povišene temperature, glavoboljom, bolom u grlu, leđima, mišićima…

Kod pojedinih osoba dolazi do aseptičnog meningitisa, što zahtijeva hospitalizaciju.

Tokom sezone 2012. godine u Srbiji je od posljedica virusa Zapadnog Nila preminulo šest osoba, a njih 55 je bilo ljekarski zbrinuto.

Izvor: Agencije