U Srbiji 260 zdravstvenih radnika zaraženo virusom korona

U ustanovama socijalne zaštite u Srbiji trenutno zaraženo 247 osoba, od čega je 72 zaposlenih (EPA)

U Srbiji je trenutno 260 zdravstvenih radnika zaraženo korona virusom, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodaje da se njih 13 nalazi na bolničkom liječenju, dok ostali imaju blažu kliničku sliku.

Lončar, koji je danas razgovarao sa zaposlenima COVID bonica u Požarevcu, Smederevu, Smederevskoj Palanci, Petrovcu na Mlavi, Zaječaru, Majdanpeku, Ćupriji, Paraćinu, Jagodini, Kladovu, Boru i Negotinu, zahvalio je zdravstvenim i nemedicinskim radnicima koji se bore u crvenim zonama za život pacijenata oboljelih od COVID-a 19.

Ministar je naveo da je u ustanovama socijalne zaštite trenutno zaraženo 247 osoba, a da je toga 72 zaposlenih, prenosi Tanjug.

“Virus korona nije oslabio, on je među nama, ali mere koje sprovodimo daju rezultate i zbog toga ne smemo da se opustimo. Čeka nas ozbiljna jesen, kada virus korona može da se ukrsti sa sezonskim gripom”, rekao je Lončar.

Kako je rekao, dok se ne pojavi sigurna vakcina protiv korona virusa, najbolja zaštita je sprovođenje preporučenih mjera – nošenje maske, održavanje distance i higijena ruku.

Snežana Zlatković, načelnica odjeljenja pneumoftiziologije Opšte bolnice u Paraćinu, navela je da je Opšta bolnica u Paraćinu u COVID sistem uključena u drugom piku i da je tada opredjeljeno 60 postelja, kao i da su dobili pet respiratora i pokretni rendgen.

‘Važno je pridržavati se mjera zaštite’

“Nivo zdravstvene usluge podignut je na viši nivo. U bolnici smo zbrinjavali pacijente sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Dobili smo pomoć i u ljudstvu tako da je broj zdravstvenih randika bio duplo veći od uobičajenog broja na odeljenju”, navela je Zlatković.

Zadovoljna je što nijedan zdravstveni radnik, a ni pomoćno osoblje na tom odjeljenju nije zaraženo tokom epidemije, jer su, kako kaže, od početka imali dovoljno opreme. Također je apelovala na građane da budu disciplinovani i prime vakcinu protiv sezonskog gripa jer, kao pneumoftiziolog, zna šta može da nas očekuje od jeseni.

“Važno je da se pridržavamo mera, nosimo maske izbegavamo skupove i porodična slavlja “, rekla je ona.

Vesna Filipović, načelnica Infektivnog odjeljenja u Požarevcu, kaže da je Opšta bolnica Požarevac stub zdravstvenog sistema Braničevskog okruga, kao i da su 6. jula ušli u COVID sistem i da su prvog dana primili 66 pacijenata.

U toj bolnici, kaže, nisu zbrinjavani samo pacijenti iz Požarevca, već i iz Beograda i drugih mjesta u Srbiji.

Kako dodaje, najmlađi pacijent liječen kod njih imao je 18 godina, a najstariji 95.

Trenutno je u Opštoj bolnici u Požarevcu na liječenju 61 pacijent.

Izvor: Agencije