U Srbiji 18 umrlih, rekordan broj novozaraženih u regiji

Pogorošana epidemiološka situacija na području BiH (EPA)

U posljednja 24 sata na području Bosne i Hercegovine registrovano je 317 novih slučajeva zaraze korona virusom.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata u Federaciji BiH je testirano 1.199 uzoraka, od kojih je 196 pozitivnih na COVID-19.

Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom (65), Zeničko-dobojskom (19), Hercegovačko-neretvanskom (15), Zapadno-hercegovačkom (1), Srednjobosanskom (4), Unsko-sanskom (2), Bosansko-podrinjskom (2) i Kantonu Sarajevo (88).

Trenutno su na području Federacije BiH aktivna 1.822 slučaja oboljelih od COVID-a 19, a do sada su zabilježena 73 smrtna slučaja.

U posljednja 24 sata prijavljen je jedan smrtni slučaj, a radi se o muškoj osobi iz Sarajeva (1933.).

Na području bh. entiteta Republika Srpska u posljednja 24 sata testirane su 582 osobe, a kod 114 osoba utvrđeno je da su pozitivne na korona virus.

U istom vremenskom periodu preminula je jedna osoba iz Banje Luke, javila je reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Pozitivni slučajevi zabilježeni su u 28 opština i gradova, a najviše slučajeva zabilježeno je u Banjoj Luci (27), Zvorniku i Bijeljini po 12 te Trebinju 10.

Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, rekao je da je do velikog pogoršanja epidemiološke situacije došlo iz različitih razloga, ali da su to u svakom slučaju nepoštivanje propisanih mjera kao što su fizička distanca i nošenje zaštitne opreme.

Sedam novih slučajeva zaraženih virusom korona potvrđeno je u Brčkom.

Srbija: Deset žrtava u Novom Pazaru 

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je po “velikom broju parametara”, danas najgori dan u Srbiji od početka epidemije korona virusa pošto je u prethodna 24 sata preminulo 18 osoba od posljedica infekcije, prenijela je Beta.

Ona je u vanrednom obraćanju javnosti rekla da je u tom periodu od 8.646 testiranih osoba, novooboljelih 386, a da je trenutno 130 osoba na respiratorima.

“Približavamo se najgorim parametrima iz aprila. Tada smo 12. aprila imali 146 ljudi na respiratorima, a 16. aprila smo imali 445 novozaraženih. Ako ovako nastavimo, brzo ćemo stići i te brojeve”, rekla je premijerka u Vladi Srbije.

Navela je da je najkritičnija epidemiološka situacija u Beogradu, da slede Šabac, Kragujevac i Novi Pazar.

Koordinator bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek rekao je da je tokom protekle noći deset osoba zaraženih korona virusom preminulo.

Đerlek je za TV Prva rekao da je riječ o osobama starijim od 75 godina, ali je ocijenio da se situacija u Novom Pazaru polako stabilizira, prenosi Fena.

Naveo je da je više od 80 osoba izliječeno, odnosno da je trenutno u bolnici 290 pacijenata u odnosu na 370 koliko je bilo jučer.

Iako je bila redovita praksa da se podaci saopćavaju na konferencijama za medije na kojima su novinari mogli postavljati pitanja, Đerlek je, prenosi Beta, današnju konferenciju otkazao, a informacije je dao samo TV Prva, dok na pozive drugih novinara nije odgovarao.

Novi Pazar ima oko 100.000 stanovnika i jedno je od žarišta korona virusa u Srbiji.

Crna Gora: Preminuo jedan pacijent

U Crnoj Gori je preminuo još jedan pacijent zaražen korona virusom.

Iz Opšte bolnice u Beranama kazali su da je pacijent te zdravstvene ustanove preminuo od posljedica izazvanih korona virusom.

“Na infektivnom odjeljenju beranske bolnice liječi se 31 pacijent pozitivan na koronavirus. Od toga su četiri pacijenta vitalno ugrožena”, kaže se u saopštenju, prenijela je Anadolija.

U protekla 24 sata u Crnoj Gori potvrđeno je još 58 novih slučajeva korona virusa od 468 testiranih, saopštio je Institut za javno zdravlje.

Najveći broj zaraženih je u Rožajama, 19, a slijede Berane sa 14 i Podgorica sa 13 novooboljelih.

Kosovo: Osam preminulih i 207 novozaraženih

Na Kosovu je potvrđeno 207 novih slučajeva zaraze korona virusom, dok je osam pacijenata preminulo, saopćio je Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova.

U protekla 24 sata testiran je 401 sumnjiv uzorak, od kojih je 207 slučajeva bilo pozitivno na korona virus.

Opština Priština i dalje prednjači, s novih 77 zaraženih, prenosi Anadolija.

Od početka pandemije na Kosovu je testirano 26.916 osoba, od kojih je 4.307 bilo pozitivno, uz 94 smrtna slučaja od posljedica COVID-19.

U posljednja 24 sata izliječen je još 31 pacijent, pa je broj izliječenih povećan na 2.095.

Na Kosovu je trenutno 2.118 aktivnih slučajeva zaraženih korona virusom.

Novi slučajevi zaraze u Hrvatskoj

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno dosad rekordnih 116 novih slučajeva zaraze korona virusom, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite, koji je uslijed trenutne epidemiološke situacije uveo nužne mjere za okupljanja s više od 100 osoba.

Kako prenosi Hina, broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj iznosi 1.038.

Među njima su 104 pacijenta na bolničkom liječenju, od čega su na respiratoru četiri pacijenta. 

Dvije osobe su preminule.

Slovenija: 17 novozaraženih

U Sloveniji su u posljednja 24 sata na korona virus testirane 1.793 osobe, a potvrđeno je 17 novih slučajave zaraze, objavila je slovenska vlada.

Broj novozaraženih u Sloveniji zadnje dvije sedmice varira, ali je uglavnom u porastu, prenosi Hina.

S. Makedonija: Rekord – 205 zaraženih i šest umrlih

U Severnoj Makedoniji registrovano je 205 novih slučajeva korona virusa, što je najviše u jednom danu od početka epidemije, objavio je danas ministar zdravlja Venko Filipče, prenijela je Beta.

Kako je napisao na Facebooku, novozareženi su potvrđeni sa 1.728 testova urađenih u prethodna 24 sata i sada je ukupan broj dijagnostikovanih slučajeva od početka epidemije 7.777

Preminulo je još šest pacijenata i ukupan broj umrlih u Severnoj Makedoniji porastao je na 368.

Izvor: Agencije