U Srbiji 11, u S. Makedoniji sedam, a u BiH i Hrvatskoj po dvije nove žrtve

Od početka epidemije u Kantonu Sarajevo na korona virus testirane su 13.443 osobe (EPA)

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata u Federaciji BiH testirana su 1.383 uzorka, od kojih je 94 pozitivno na COVID-19.

Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Srednjobosanskom, Unsko-sanskom, Bosansko-podrinjskom, Kantonu 10 i Kantonu Sarajevo.

Trenutno je u Federaciji BiH aktivno 1.236 slučajeva oboljelih od COVID-a 19.

U posljednja 24 sata zabilježen je i jedan smrtni slučaj, a radi se o muškoj osobi iz Tuzle (1943.).

Na području bh. entiteta Republika Srpska u posljednja 24 sata testirano je 468 laboratorijskih uzoraka, od čega je 79 pozitivnih na COVID-19, javlja reporterka Al Jazeere Ljijana Smiljanić.

U posljednja 24 sata Institutu za javno zdravstvo Republika Srpska prijavljen je jedan smrtni slučaj kod kojeg je potvrđeno prisustvo novog korona virusa. Radi se o ženi srednje životne dobi sa prebivalištem u Zvorniku.

Hrvatska: Novih 95 zaraženih

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 96 novozaraženih, dvije osobe su umrle, a aktivnih slučajeva je ukupno 728, objavio je u petak Nacionalni Stožer civilne zaštite.

Ukupno je 88 pacijenata na bolničkom liječenju, a od toga su četiri pacijenta na respiratoru, javlja Hina.

U samoizolaciji su trenutno 4.943 osobe.

Od početka epidemije do danas su u Hrvatskoj ukupno testirane 82.902 osobe, a od toga 1.465 u posljednja 24 sata.

Od 25. februara, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ukupno je zabilježeno 3.008 zaraženih, od kojih je 112 umrlo, a 2.168 se oporavilo.

Srbija: Manje slučajeva u Novom Pazaru  

U posljednja 24 sata u Srbiji je od posljedica zaraze korona virusom preminulo 11 osoba, prenio je Tanjug.

Za jedan dan, u zemlji je registrovano 309 novozaraženih, a testirane su 8.102 osobe.

Na respiratovima se nalazi 85 osoba.

U Srbiji su aktivna 2.142 slučaja.

Srbija od 16. juna, a naročito nakon izbora održanih 21. juna, bilježi kontinuirani rast broja novozaraženih na dnevnom nivou. 

Zbog kontinuiranog rasta broja zaraženih proglašena je vanredna situacija u Novom Pazaru, Vranju, Kragujevcu, Ivanjici, Tutinu i Beogradu.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je da se u Novom Pazaru, gdje je trenutno najteža situacija, bilježi smanjenje novootkrivenih slučajeva pozitivnih na korona virus i dodao da je to prvi pozitivan znak, prenosi Tanjug.

Crna Gora: Jedno umrlo, 47 zaraženo

U Crnoj Gori registrovano je 47 novih slučajeva korona virusa kao i jedan smrtni slučaj od posljedica izazvanih virusom.

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore kazali su da je u posljednja 24 sata analizirano 475 uzoraka od kojih je 47 bilo pozitivno.

“Radi se o 17 pacijenta iz Rožaja, 16 iz Podgorice, pet iz Tivta, dva iz Danilovgrada i po jednog iz Budve, Petnjice, Andrijevice, Bara, Herceg Novog, Cetinja i Nikšića”, navode iz Instituta.

Navodi se da je preminuo pacijent iz Rožaja star 67 godina. 

Sjeverna Makedonija: Ukupan broj umrlih 328

U Sjevernoj Makedoniji je od bolesti COVID-19 preminulo još sedam osoba, što je ukupni broj umrlih od početka krize povećalo na 328.

Kako je javila reporterka Al Jazeere iz Skoplja Milka Smilevska, registrovano je 165 novih slučajeva zaraze.

Aktivna su 3.583 slučaja, a 128 osoba je ozdravilo u posljednja 24 sata. 

Izvor: Al JAzeera i agencije