U Splitu ne prestaje borba s požarima

Dio stanovništva noćas je napustio domove u ugroženim područjima, a smještaj su im pružili brojni Splićani (Al Jazeera)

Stotine vatrogasaca tokom noći borili su se u okolini Splita s velikim požarima koji su gorjeli u ponedjeljak poslije ponoći.

Na požarištima u Srinjinama, Žrnovnici, Podstrani, Strožancu i Splitu prisutna je 21 vatrogasna jedinica sa 384 gasitelja i 102 vozila, doznaje agencija Hina u utorak rano ujutro od Županijskog vatrogasno-operativnog centra Split, te dodaje kako se s vatrom bori i veliki broj dobrovoljaca.

Kako se saznaje u Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Splita, u 6:30 sati iz baze Zemunik uzletio je jedan kanader, a nešto kasnije krenut će još dva aviona na šire splitsko područje.

Osim brojnih vatrogasaca, sezonaca, vojnika i građana, vatru u Splitu i okolici od ponedjeljka gase i pripadnici navijačke grupe Torcida, kojima bi se u utorak trebali pridružiti navijači iz Zagreba, Rijeke i Osijeka.

Stižu predsjednica i premijer

Na požarištima su izgorjele brojne kuće, neke su nagorjele, kao i privredni objekti i automobili.

Dio stanovništva noćas je napustio domove u ugroženim područjima, a smještaj su im pružili brojni Splićani.

Najveći požar u novije vrijeme buknuo je u ponedjeljak 42 minute nakon ponoći u Tugarama.

Potpomognut jakim vjetrom, zahvatio je Srinjine, potom Podstranu, Jesenice i Strožanac, a dolaskom noći je preko tri gradske četvrti – Karepovca, Kile i Mejaša, napao i Split.

Vatrogasci su nadljudskim naporima tokom noći u Strožancu i Podstrani odbijali vatru od kuća.

Vjetar više ne puše, pa bi, u saradnji s kanaderima, požar uskoro mogao biti stavljen pod kontrolu.

Prije podne u Split će stići premijer Hrvatske Andrej Plenković, koji će s ministrom odbrane Damirom Krstičevićem i ministrom unutrašnjih poslova Davorom Božinovićem održati radni sastanak.

Dolazak u Split najavila je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja će skratiti posjetu Salzburgu zbog požara koji haraju Dalmacijom.

Otvoren autoput A1

Hrvatski autoklub javlja kako je autoput A1 Zagreb – Split – Ploče u potpunosti otvoren za sve grupe vozila, no zbog požara su zatvorene brza cesta Solin – Klis u oba smjera, županijska cesta Žrnovnica – Srinjine i županijska cesta Mravinci – Žrnovnica.

Na Jadranskoj magistrali između Lovrinca i Strožanca zbog požara se vozi naizmjence jednim trakom.

Prema gruboj procjeni, u požarima na potezu od Omiša do Splita progutano je 4.500 hektara guste borove šume, makije, trave, niskog rastinja i maslinika.

Vatrogasci su tokom ponedjeljka zaprimili više od 5.000 poziva uznemirenih građana, doznaje se u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

Izvor: Agencije