U španskoj Vladi samo pet muškaraca, među njima astronaut

Španjolska, Vlada
Prvi put otkako se Španija vratila na demokratski sistem u Vladi ima više žena nego muškaraca (EPA)

Nova socijalistička Vlada Španjolske objavila je u srijedu sastav kabineta koji čine pet muškaraca i čak 11 žena na ministarskim mjestima, pri čemu su ženama pripale ključne pozicije – ministarstva ekonomije, financija i obrane.

Premijer Pedro Sanchez izjavio je da, prvi put otkako se Španjolska vratila na demokratski sustav krajem ‘70-ih, u Vladi ima više žena nego muškaraca, prenosi Tanjug agenciju AP.

Potpredsjednica nove Vlade, koja će biti zadužena za obnovljeno Ministarstvo za jednakost, bit će Carmen Calvo, inače stručnjakinja za ustavno pravo i ministrica kulture od 2004. do 2007. godine.

Za hvatanje u koštac sa željom Katalonije za neovisnošću, koja će biti i jedan od ključnih izazova nove administracije, bit će nadležna Meritxell Batet – katalonska zastupnica i pravna stručnjakinja za pitanja ustava.

U Vladi i prvi španski astronaut

Nadia Calvino, koja je bila glavna direktorica za proračun u Europskoj komisiji od 2014. godine, sada je imenovana za ministricu četvrte po snazi ekonomije u EU-u.

Dolores Delgado, dosadašnja tužiteljica za antiterorizam, bit će ministrica pravosuđa, dok je Isabel Celaa ministrica obrazovanja, a Magdalena Valerio ministrica rada.

Za ministricu obrane imenovana je Margarita Robles, dok će Maria Jesus Montero biti na čelu Ministarstva financija.

Ženama su pripale i rukovodeće pozicije u ministarstvima pravosuđa i obrazovanja, napominje američka agencija.

Što se muškog dijela nove Vlade tiče, Pedro Duque, inženjer i prvi Španjolac u svemitu je novi ministar znanosti, inovacija i sveučilišta.

Duque je astronautički inženjer, koji ima troje djece i navodno sklon citiranju britanskog pisca znanstvene fanstastike Arthura Clarka, posljednji je put putovao u svemir 2003. godine, u sklopu misije na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Novi ministar znanosti je 1992. godine izabran za člana Europske svemirske agencije, a prvi put je 1998. godine letio u svemir u okviru NASA-ine misije.

Sanchez: Modernizirajuća administracija s Evropom na umu

Bivši predsjednik Europskog parlamenta i katalonski političar koji se zalaže za jedinstvo sa Španjolskom, Josep Borrell, imenovan je za ministra vanjskih poslova, što je razljutilo neke separatiste.

Sanchez je obavijestio kralja Felipea VI. o imenovanjima prije objavljivanja novog sastava Vlade, a novi ministri će na dužnost stupiti u četvrtak.

U priopćenju je Sanchez poručio da će njegova administracija biti “napredna, modernizirajuća i s Europom na umu”.

Novi premijer je obećao i da će početi pregovore s novom Vladom Katalonije, ali je napomenuo da bilo kakvo rješenje mora biti u skladu sa španjolskim ustavom, u kojem stoji da je zemlja “nedjeljiva”.

Izvor: Agencije