U Španiji zdravstveni radnici čine 12 posto zaraženih

Zdravstveni radnici u Španiji apeliraju da im se hitno pošalje zaštitni materijal jer se bolnice svakodnevno pune novim zaraženima (EPA)

U Španiji se korona virusom zarazilo oko 4.000 zdravstvenih radnika, te je gotovo svaki deveti oboljeli član medicinskog osoblja, izvijestila je u ponedjeljak španska zdravstvena služba.

„Imamo neke podatke koji nam se ne sviđaju, koje bi trebali staviti pod kontrolu, poput činjenice da je zaraženo 3.910 zdravstvenih radnika“, rekao je šef zdravstvene službe Fernando Simon na konferenciji za medije, prenijele ja Hina.

U ponedjeljak je broj oboljelih u Španiji, drugoj najpogođenijoj evropskoj zemlji Covidom-19 nakon Italije, iznosio 33.089. To znači da zdravstveni radnici čine 12 posto oboljelih.

Broj preminulih je porastao na 2.182, što je 462 više nego u nedjelju. Simon je rekao kako je 87 posto preminulih imalo 70 ili više godina.

Zaraženi i članovi vlade

Potpredsjednica španske vlade, 62-godišnja Carmen Calvo, zaprimljena je u ponedjeljak u bolnicu u Madridu zbog respiratorne infekcije. Vlada je rekla kako će rezultate njenog testa na korona virus objaviti čim stigne nalaz.

Još dvije ministrice te supruga premijera Pedra Sancheza bile su nedavno pozitivne na Covid-19.

U srijedu bi španski parlament trebao odobriti produženje vanrednog stanja u Španiji na dodatnih petnaest dana, do 11. aprila.

Simon je poručio da nije trenutak da se 47 miliona stanovnika opusti te istaknuo kako je potrebno poštivati ograničenje kretanja pa izlaziti iz kuća samo kako bi se otišlo na posao, po hranu i farmacije.

Zdravstveni radnici danima apeliraju da im se hitno pošalje zaštitni materijal jer se bolnice svakodnevno pune novim zaraženima.

Španska vlada i kompanije istovremeno nastoje proizvesti, nabaviti i distribuirati taj materijal.

Zdravstveni radnici i osoblje umirovljeničkih domova imat će prednost kada Španija uskoro uspostavi veliki program otkrivanja bolesti.

Španski lanac supermarketa El Corte Ingles saopćio je u ponedjeljak kako je otvorio telefonsku liniju i e-mail preko kojih će zdravstveni radnici moći naručivati namirnice bez plaćanja dostave.

Izvor: Agencije