U Somaliji napadnute italijanske i američke snage

Reutersov novinar vidio je teško oštećeno oklopno vozilo s malom italijanskom zastavom u glavnom gradu Somalije (Reuters)

Američka vojna baza u somalskom gradu Baledogleu i italijanski vojni konvoj u prijestonici te afričke države Mogadishuu danas su se našli na udaru napada oružanih grupa, prenosi agencija Reuters pozivajući se na svjedoke i izvore iz snaga sigurnosti.

Reutersov novinar vidio je teško oštećeno oklopno vozilo s malom italijanskom zastavom u glavnom gradu Somalije, a ta agencija dodaje da još nije poznato ima li žrtava.

U saopćenju Ministarstva odbrane Italije navodi se da je konvoj italijanske vojske meta napada eksplozivnim uređajem i da još nema informacija o povrijeđenima.

Al-Shabaab preuzeo odgovornost

Također se u ponedjeljak, nastavlja Reuters, izveden je bombaški napad, nakon kojeg je uslijedila pucnjava u napadu na bazu koju vode američke specijalne snage.

Baza Baledogle lokacija je gdje američki specijalci obučavaju somalske komandose, te mjesto s kojeg se pokreću mnoge operacije bespilotnim letjelicama.

Somalska policija objavila je da su dva automobila bombe za metu imala bazu u kojoj su somalske specijalne snage, američki specijalci i mirovne trupe iz Ugande.

Reuters se poziva na policijskog majora Abdullahija Nura, koji je rekao da su automobili bombe detonirali pred ulazom u bazu.

Baledogle je u regiji Donji Shabelle, 100 kilometara zapadno od Mogadishua. Odgovornost za napad preuzela je oružana grupa Al-Shabaab, koja je povezana s Al-Kaidom.

Izvor: Agencije