Oglasi

U Sobranju inicijativa da albanski postane službeni jezik

Zakon predviđa da albanski jezik, uz makedonski, bude drugi službeni jezik jer taj jezik govori najmanje petina građana.
VMRO-DPMNE najavio je da će glasati protiv zakona o jezicimaAnadolija

Većinom glasova makedonsko Sobranje usvojilo je Zaključak o zakonu o jezicima, čime se otvaraju vrata da u Makedoniji i albanski jezik bude u službenoj uporabi.

Šef parlamentarne grupe najutjecajnije opozicijske stranke VMRO-DPMNE Ilija Dimovski izjavio je uoči glasovanja da će zastupnici te stranke glasati protiv.

U toj stranci smatraju da je takav zakon neustavan i diskriminatoran protiv makedonskog jezika i drugih jezika koji govore građani u Makedoniji.

O tom će se zaključku najprije izjasniti parlamentarni Odbor za europske poslove, jer zakon ima europsku zastavu.

Albanski jezik govori više od petine građana

Odbor može razmatati zakon tri dana, nakon čega će biti vraćen na drugo čitanje na plenarnoj sjednici.

Potom će uslijediti stav zastupnika o zakonskom tekstu.

Zakon predviđa da albanski jezik, uz makedonski, bude drugi službeni jezik s obzirom na to da taj jezik govori najmanje 20 posto građana.

Makedonski mediji navode i da je albanski jezik u uporabi u svim organima države, središnjim institucijama, javnim poduzećima, agencijama. Isto važi i za jedinice lokalne samouprave.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.