U slučaju ‘Franak’ sud odlučio u korist banke

U Bosni i Hercegovini su 9.802 osobe podigle zajmove u švicarskim francima (AFP)

Okružni sud u Banjoj Luci donio je prvu pravomoćnu presudu kojom se potvrđuje zakonitost ugovaranja zajmova s valutnom klauzulom u švicarskim francima, priopćeno je u srijedu iz Hypo Alpe-Adria-Banke sa sjedištem u Banjoj Luci, iz koje su naveli da su spremni pomoći klijentima koji se suočavaju s porastom rata zajmova zbog rasta tečaja švicarske valute.

Sud u Banjoj Luci je, prema tužbi fizičke osobe, presudio u korist Hypo banke, koja je u Bosni i Hercegovini dodijelila najveći broj zajmova u švicarskim francima.

”Dopušteno je ugovarati novčane obveze koje glase u stranoj valuti, pa je i ugovaranje u konkretnom slučaju između parničnih stranaka, uz tzv. valutnu klauzulu u švicarskim francima, bilo dopušteno”, navodi se u presudi Okružnog suda u Banjoj Luci, koju su iz Hypo banke dostavili i medijima.

Banka najavila pomoć klijentima

Pri tome su naveli da nema mjesta zaključku da je klijent banke izvršenim uplatama rata zajma, obračunatim prema srednjem tečaju, “pretrpio štetu niti osnovanosti zahtjeva da mu se dosudi iznos po osnovi tečajne razlike”.

Uprava Hypo Alpe-Adria-Banke u Banjoj Luci pozdravila je tu presudu banjalučkog Okružnog suda, ali su najavili mogućnost pomoći klijentima u reprogramiranju ili djelomičnom otpisu duga.

Pri tome je banka konkretno spremna razmotriti smanjenje kamatne stope, konverziju u zajam s valutnom klauzulom u euro, otpis jedne ili više rata odmah ili po otplati kredita te odgodu roka otplate i reprogram zajma.

U Bosni i Hercegovini su 9.802 osobe podigle zajmove u švicarskim francima, a u najvećem broju slučajeva je riječ o osobama koje su se zadužile kod Hypo Alpe Adria banke.

Izvor: Agencije