Oglasi

U skupštini RS-a počela rasprava o prodaji Ljubije

Uoči skupštinske rasprave o prodaji rudnika predstavnici stranaka vlasti i opozicije razmijenili su teške optužbe.

Sindikalci i opozicija protiv prodaje 'Ljubije'

U Narodnoj skupštini RS-a počela je rasprava o odluci Vlade tog entiteta o prodaji osnovnog kapitala u Rudniku željezne rude Ljubija Prijedor firmi Israeli investment group Commonwealth of Dominica.

Vladinu odluku obrazložio je ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić ističući da je tokom 2004. godine formirano zajedničko preduzeće Ljubije i Mittala u kojem Rudnik željezne rude ima 49, a Mittal 51 posto akcija.

Zbog nepovoljnih odredbi iz ugovora, kako je kazao, u tom zajedničkom preduzeću dominira Mittal, a Ljubija "beživotno preduzeće, koje se danas, nažalost bavi i uzgojem šampinjona".

"Od osnivanja zajedničkog preduzeća evidentni su problemi oko raspodjele dobiti", rekao je Đokić ističući da su i u upravnom odboru članovi koji zastupaju Ljubiju bili preglasavani.

Obraćanje Dodika

Prije početka rasprave o Ljubiji u NSRS-a se u funkciji predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) obratio Milorad Dodik, predsjednik tog bh. entiteta.

Govoreći o prodaji rudnika, Dodik je istakao da ako Arcelor Mittal ne bude htio da radi sa novim vlasnikom, radit će neko drugi, prenosi agencija Anadolija.

"Ako Mittal neće da radi, radiće neko drugi, ne možemo dozvoliti da nas bilo koja kompanija uslovljava. Sa ovim pravnim licem Mittal nema ništa, RŽR je vlasništvo RS-a", rekao je Dodik.

Za radnike koji su prošle sedmice organizovali mirnu protestnu šetnju u Banjaluci rekao je da oni rade u drugom preduzeću koje je formirao Mittal i RŽR Ljubija, a ne u preduzeću o kojem se priča.

"Poštujem radnike, njihova prava, ponuda koju imamo je da će biti uposleno dodatnih 300 radnika, da će se dati garancije za postojeći broj radnika, da će ostati najmanje tri godine i da će biti novih investicija", rekao je Dodik.

Na pitanje da li će SNSD imati većinu za prodaju akcija u RŽR Ljubija, Dodik je rekao da ne tvrdi da imaju većinu, nego je "stavljeno na svijest i savjest poslanika da odluče"

"Ovi koji ne budu glasali za odluku o prodaji, rade direktno za Mittal i primaju novac od njih", rekao je Dodik.

Optužbe opozicije

Nakon njega novinarima se obratio i Dragan Čavić, lider opozicionog Narodnog demokratskog pokreta (NDP), koji je pozvao  nadležne organe da utvrde da li je neko od poslanika primio novac za glasanje za bilo šta što je na dnevnom redu Narodne skupštine RS-a.

Odluci o prodaji protive se radnici Arcelor Mittala iz Prijedora jer smatraju da akcije treba prodati Arcelor Mittalu koji se, prema njihovim riječima, pokazao kao dobar poslodavac.

Za kupovinu RŽR Ljubija svoju ponudu je dostavio i Arcelor Mittal, koji ponudio 63.600.000, ali je izabran "Israeli Investment Group" pod rukovodstvom Evgenia Zotova, koji je ponudio 92 miliona KM. Protivnici prodaje ovoj kompaniji smatraju da je greška izabrati veću ponudu, jer tvrde da je u pitanju nepoznata firma, koja ne može garantirati sigurnost poslovanja i u budućnosti kao Arcelor Mittal.

Štrajk glađu

Prekoputa zgrade Narodne skupštine RS-a okupila su se i počela štrajk glađu peterica radnika Ljubije među kojima je i Milanko Stojnić, predsjednik Sindikalne organizacije Arcelor Mittal Prijedor.

Oni traže od Vlade RS da povuče odluku o prodaji akcija RŽR Ljubija dok ne dobiju čvrste garancije za radna mjesta od eksperata rudarske, pravne i ekonomske struke.

"Nećemo glad i bijedu", poručili su okupljeni radnici.

Oni su se sastali i sa Nedeljkom Čubrilovićem (DNS), predsjednikom Narodne skupštine RS-a, sa kojim su razgovarali o povlačenju ove tačke sa dnevnog reda sjednice. Čubrilović ih je informirao da to može učiniti samo predlagač, nakon čega su se uputili na mjesto na kojem su započeli štrajk.

Osim poslanika opozicije, prodaji Ljubije pomenutoj kompaniji protivi se i stranka DNS, čijih pet poslanika čini vladajuću koaliciju u Narodnoj skupštini RS zbog čega je neizvjesno da li će vladajuća koalicija imati dovoljno poslanika koji će podržati prodaju. Ovoj prodaji protivi se i Koalicija Domovina.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.