U Skupštini Kosova bačen suzavac

Nekoliko poslanika zatražilo je ljekarsku pomoć nakon bacanja suzavca (EPA)

U četvrtak je bačen suzavac u salu Skupštine Kosova, nakon nastavka sjednice koju je tokom prijepodneva blokirala opozicija.

Samo što su se poslanici vratili u skupštinske klupe i predsjednik parlamenta Kadri Veseli nastavio sjednicu, Albin Kurti je bacio suzavac, nakon čega se sala napunila dimom, javljaju prištinski mediji.

Neki od poslanika su imali problema s disanjem, a poslanica Demokratske partije Kosova Flora Brovina se zbog udisanja suzavca onesvijestila i Hitna pomoć ju je prevezla u Klinički centar Priština.

Nakon prekida rada Skupštine, kosovske institucije i stranke su povele polemiku saopćenjima.

Zabrinutost zbog nasilja

Vlada Kosova izrazila je žaljenje zbog “nasilja koje je u Skupštini izazvala grupa poslanika”.

U saopštenju je upućen poziv opozicionim poslanicima da se ponašaju u skladu s demokratskim i institucionalnim načelima.

Vladajuća Demokratska liga Kosova izrazila je zabrinutost zbog nasilja u “najvišoj predstavničkoj instituciji na Kosovu”.

Opoziciji su poručili da prestane ometati rad Skupštine i da se ne ponaša primitivno.

Incident je osudila i predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, dok je Vijeće za zaštitu ljudskih prava i sloboda ove događaje nazvalo nasiljem.

Kosovski opozicionar Fatmir Limaj, tvrdi da je nasilje ono što čine vladajuće stranke.

“Trebamo sjesti i pronaći rješenje, ali ‘zajednica [srpskih opština]0 nije prihvatljiva”, rekao je on, prenosi portal Koha.net.

Sjednici su prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice, među kojima je bio i predstavnik Ureda Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar, koji se našao u dimu i koji je zatim u izašao iz zgrade Skupštine.

Mediji u Prištini javljaju da je i Žbogaru pozlilo.

I Ambasada SAD-a na Kosovu osudila je nasilje u kosovskoj Skupštini, javlja Anadolija.

Koškanje i polijevanje vodom

“Oružju nije mesto u skupštinama. Užasno ponašanje pojedinih poslanika opozicije, zbog čega je bila potrebna ljekarska pomoć drugim poslanicima, kao i međunarodnim posmatračima, uključujući i osoblje iz američke Ambasade, izvrgava ruglu jednu od najvažnijih demokratskih institucija Kosova”, navodi se u saopćenju iz Ambasade.

Prije bacanja suzavca došlo je do koškanja između poslanika opozicije i vladajuće koalicije te je neko prolio vodu u lice potpredsjedniku Skupštine Kosova Xhavidu Halitiju.

Iako u vanrednoj situaciji, poslanici su nastavili s usvajanjem predviđenih zakona za ovu sjednicu, ali po ubrzanoj proceduri.

Nakon usvojenih zakona, Veseli je okončao rad Skupštine.

Izvor: Agencije