U sklopu istrage o svrgavanju Madura uhapšena još trojica ‘plaćenika’

Navodno je zadatak 'plaćenika' bio preuzeti kontrolu nad glavnim aerodromom u Caracasu, oteti Madura i prebaciti ga u SAD-e (Reuters)

Još su trojica “plaćenika” uhapšena u subotu u sklopu istrage o tajnom zadatku kojega je navodno cilj bio svrgnuti s vlasti vencuelskog predsjednika Nicolasa Madura.

Dosad ih je privedeno ukupno 34, rekao je Maduro. 

“Danas smo uhapsili još trojicu plaćenika (…). Dosad ukupno 34. Tragamo za ostalima i sve ćemo ih privesti”, rekao je Maduro u televizijskom obraćanju naciji, piše Hina pozivajući se na AFP

U sklopu ovog neuspjelog pokušaja ‘invazije’, koju je venecuelski predsjednik uporedio s onom u Zaljevu svinja na Kubi godine 1961., grupa muškaraca avionima je 3. i 4. maja stigla u Macuto, grad udaljen manje od sate vremena vožnje od Caracasa.

Maduro Trumpa smatra zapovjednikom

Dvojica bivših američkih vojnika, Luke Denman (34) i Airan Berry (41) su u zatvoru. Optuženi su za “terorizam, zavjeru, trgovinu oružjem i udruživanje” kriminalaca, a prijeti im i opasnost od 30 godina zatvora.

Ostale osobe upletene u ovaj slučaj su državljani Venecuele. 

Madurova vlada vjeruje da je njihov plan bio s vlasti svrgnuti aktuelnog predsjednika države kako bi se na njegovo mjesto postavio njegov protivnik Juan Guaido, kojega su Sjedinjene Američke Države i mnoge druge države priznale kao privremenog predsjednika Venecuele.

Maduro je istaknuo da “glavnim zapovjednikom operacije” smatra američkog predsjednika Donalda Trumpa te vjeruje da je Guaido bio njegov saučesnik.  

Navodno je zadatak ‘plaćenika’ bio preuzeti kontrolu nad glavnim aerodromom u Caracasu, oteti Nicolasa Madura i prebaciti ga u Sjedinjene Američke Države.

Izvor: Agencije