U Sjevernoj Makedoniji umrlo devet, u Srbiji tri osobe

Od početka epidemije u Kantonu Sarajevo na korona virus testirano je 12.043 osoba (Armin Durgut / PIXSELL)

U posljednja 24 sata, u Srbiji su registrovana još 254 slučaja zaraze korona virusom, a testirano je 4.905 osoba.

Tanjug prenosi da su u toj zemlji od posljedica zaraze preminule još tri osobe, što znači da je umrlih do sada 270.

Na respiratorima se nalazi 31 pacijent.

Ranije je objavljeno da je u Zlatiborskom okrugu u Srbiji u posljednja 24 sata potvrđen čak 71 pozitivan nalaz na COVID-19.

Čak 47 novooboljelih je iz Užica, devet iz Čajetine, pet iz Prijepolja, troje iz Bajine Bašte, po dvoje iz Arilja i Nove Varoši i po jedan iz Požege, Priboja i Sjenice.

S. Makedonija: Devet preminulih 

Kako javlja reporterka Al Jazeere iz Skoplja Maja Blaževska Evrosimoska, u Sjevernoj Makedoniji je u posljednja 24 sata od posledica korona virusa umrlo devet osoba.

Broj preminulih u zemlji od početka epidemije povećan je na 286.

U poslednjih 24 sata utvrđeno je 176 novih slučajeva.

Broj aktivnih slučajeva je 3.479.

BiH: Još 108 zaraženih i dvoje umrlih

U Bosni i Hercegovini registrovano je još 108 osoba zaraženih korona virusom.

Prema današnjim podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, u posljednja 24 sata u ovom bh. entitetu testirana su 484 uzorka, od kojih je 68 pozitivno na COVID-19.

Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Unsko-sanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo.

U entitetu Federaciji BiH do sada je testirano 53.232 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1.988 osoba. 

Do sada su zabilježena 54 smrtna slučaja, naveli su iz ministarstva, prenijela je Anadolija.

U entitetu Republika Srpska danas je 40 osoba zaraženo korona virusom, od testiranih 280. Do sada su u RS-u ukupno testirane 36.374 osobe, od kojih je kod 2.201 nalaz bio pozitivan.

U posljednja 24 sata u RS-u su preminule dvije osobe pozitivne na korona virus, čime je broj umrlih u ovom bh. entitetu od posljedica bolesti COVID-19 porastao na 124, a u cijeloj BiH na 178. 

U Sarajevu još 33 oboljelih

Radi se o dva muškarca, srednje i starije životne dobi iz Teslića i Prijedora, sa udruženim oboljenjima, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo RS-a.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u Kantonu Sarajevo (Bosna i Hercegovina) u protekla 24 sata potvrđena su 33 nova slučaja zaraze, a obrađeni su rezultati 305 testiranih osoba.

U bh. entitetu Federacija Bosne i Hercegovine danas na snagu stupa nekoliko naredbi i preporuka koje je Krizni štab Federalnog ministarstva zdravlja donio u petak.

Između ostalog, naređuje se štabovima da u saradnji sa kantonalnim ministarstvima osiguraju rad ugostiteljskih objekata na području kantona najduže do 24 sata.

Hrvatska: Različiti podaci o broju zaraženih

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno 67 novih slučajeva zaraze korona virusom, pa je broj aktivnih slučajeva porastao na 435, izvijestio je u nedjelju Nacionalni stožer civilne zaštite.

Od ukupnog broja aktivnih slučajeva, njih 60 je na bolničkom liječenju, no niko nije na respiratoru, prenijela je Hina.

No, današnje brojke kojima rapolaže Nacionalni stožer ne podudaraju se onim koje su ranije objavili županijski stožeri. Tako su u Zagrebu prijavljena 44 nova slučaja, a u Osječko-baranjskoj županiji 35, što zajedno čini više od 67 novih slučajeva na nacionalnom nivou, ne računajući ostale županije.

Stožer Splitsko-dalmatinske županije tvrdi da su na njenom tlu u posljednja 24 sata zabilježena tri smrtna slučaja.

Od novooboljelih osoba, dvije su iz Splita, a jedna iz Imotskog.

Crna Gora: Novih 12 oboljelih

U Crnoj Gori je, prema presjeku u 18 sati, potvrđeno još 12 osoba pozitivnih na korona virus, saopštio je Institut za javno zdravlje.

Kako se navodi, novozaraženi su iz Rožaja (4), Podgorice (3), Budve i Cetinja po dva i Bara, jedan.

U Crnoj Gori trenutno je aktivno 157 slučajeva korona virusa, prenosi Tanjug, najviše u Rožajima i Podgorici.

Kako javlja Anadolija, preminula su dva pacijenta pozitivna na korona virus, dok se za trećeg preminulog još čekaju rezultati testa.

Slovenija: Devet pozitivnih

U Sloveniji je u poslednja 24 sata registrovano devet novih slučajeva korona virusa, a testirano je 625 osoba.

Preminulih nije bilo, tako da broj žrtava ostaje 111, pokazuju podaci vlade, prenosi Tanjug, pozivajući se na STA.

Od početka epidemije u Sloveniji je potvrđeno 1.578 slučajeva zaraze.

Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Milan Krek rekao je za POP TV da je trenutna epidemiološka situacija rezultat uglavnom importovanih slučajeva iz rizičnih zemalja i nije izazvana lokalnom transmisijom.
Dodao je da je epidemiološki status u Hrvatskoj ozbljan i da će Slovenija morati primijeniti striktnije mjere ako se tamo ne popravi situacija.

Izvor: Agencije