U Sjevernoj Makedoniji u ponoć počinje izborna tišina

Zoran Zaev dao je ostavku u januaru nakon što je EU odbila otvoriti pregovore s njegovom zemljom. Brisel je poslije promijenio odluku (EPA)

U ponoć će u Sjevernoj Makedoniji početi trodnevna izborna šutnja pred parlamentarne izbore koji će biti održani u srijedu, 15. jula.

Zbog aktuelne pandemije korona virusa, glasanje na izborima traje tri dana i počinje već sutra, kada će moći da glasaju oboljeli od korona virusa u bolnicama i lica u samoizolaciji.

U utorak 14. jula glasaju bolesni, nemoćni, hronični pacijenti, lica u zatvorima, staračkim domovima i kućnom pritvoru, prenosi Tanjug pozivajući se na agenciju MIA.

Na izborni dan 15. jula mogu da glasaju svi ostali birači, a biračka mjesta će biti otvorena od sedam do 21 sat.

Na 2.290 biračkih mjesta na prijevremenim izborima može da glasa 1.814.263 građana s pravom glasa.

U trci za zastupnike učestvuje 1.578 kandidata iz 15 koalicija i partija.

Sedam mjeseci tehničke vlade

U Sjevernoj Makedoniji vlast već sedam mjeseci obnaša tehnička vlada koja obavlja tekuće poslove nakon raspuštanja parlamenta i ostavke bivšeg socijaldemokratskog premijera Zorana Zaeva u januaru, podsjeća Hina.

Parlamentarni izbori su se trebali održati 12. aprila, ali su odgođeni zbog zdravstvene krize. Od tada se stranke, socijaldemokrati (SDSM) i desna opozicija (VMRO-DPMNE) prepiru oko datuma izbora. Prvi su htjeli da budu što prije, a drugi su se zalagali za suprotno, navodeći epidemiološko stanje kao argument.

Vlada je početkom juna objavila 5. juli kao datum izbora, ali su socijaldemokrati ipak pristali odgoditi ih za deset dana nakon neformalnih pregovora s VRMO-DPMNE, čiji su predstavnici prijetili bojkotom.

“Građanima je dosta političkih igrica i tog pitanja datuma”, rekao je na konferenciji za novinare Zoran Zaev, rekavši da je datum 15. juli konačan.

“VMRO-DPMNE će sudjelovati na izborima u srijedu 15. jula i zajedno s narodom pobijedit ćemo Zorana Zaeva i SDSM, koji su uzrok krize”, rekao je Hristijan Mickoski, čelnik te desne stranke na Facebooku.

Zoran Zaev dao je ostavku u januaru nakon što je tada EU odbila otvoriti pregovore s njegovom zemljom. Brisel je poslije promijenio odluku.

Nakon otkrivanja prvog slučaja zaraze korona virusom u februaru, Sjeverna Makedonija, koja ima manje od 2 miliona stanovnika, zabilježila je 4.160 oboljelih i 193 umrla.

Glavna borba na izborima očekuje se upravo između dvije vodeće stranke – SDSM Zorana Zaeva i VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog. Najveća partija Albanaca DUI prvi put izlazi sa svojim kandidatom za premijera.

Izvor: Agencije