U Sjevernoj Makedoniji osam umrlih i 136 novozaraženih

Korona virus
U Sjevernoj Makedoniji ponovo je zabilježen trocifren broj novooboljelih (EPA)

U Sjevernoj Makedoniji je u posljednja 24 sata od posljedica zaraze korona virusom preminulo još osam osoba, dok je broj zaraženih na dnevnom nivou ponovo trocifren.

Kako javlja reporterka Al Jazeere iz Skoplja Maja Blaževska Evrosimoska, utvrđeno je 136 novih slučajeva zaraze, a najviše ih je iz Skoplja.

Ukupan broj dijagnosticiranih je 5.445, a broj aktivnih slučajeva u zemlji je 3.095.

Od početka epidemije, u Sjevernoj Makedoniji je preminulo 259 osoba. 

BiH: Novih 88 zaraženih

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini su registrovano još 88 slučajeva zaraze korona virusom, po 44 u entitetima Federacija BiH i Republika Srpska. 

U BiH je, kako je javila Fena, testirano 868 uzoraka, a pozivnih je bilo 44. 

Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom, Unsko-sanskom, Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu Sarajevo, gdje je, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, 14 novoinficiranih.

U Federaciji BiH dosad je testirano 50.276 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1.675 osoba.

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u bh. entitetu Republika Srpska, u posljenja 24 sata u tom entitetu izvršeno je 421 testiranje, a korona virus je potvrđen kod 44 osobe.

Kako je navedeno, radi se o 24 muških i 20 ženskih osoba.

Do sada je u entitetu RS potvrđeno 1.975 slučajeva zaraze korona virusom, a preminula je 121 osoba.

Hrvatska: Još 22 pozitivnih 

Stožer civilne zaštite Hrvatske danas je objavio da su u Hrvatskoj u posljednja 24 sata registrovane još 22 osobe oboljele od COVID-a 19.

“U Hrvatskoj su danas u 24 sata oboljele 22 osobe, što ukupno čini 2388. To je osam pacijenata manje nego što smo imali jučer”, rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević na konferenciji za medije, prenijela je Hina.

U Gradu Zagrebu je 11 novooboljenih osoba.

Broj preminulih se ponovo nije mijenjao, pa i dalje iznosi 107.

Načelnik nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je kako se uvodi obavezna 14-dnevna samoizolacija za sve koji dolaze iz Bsne i Hercegovine, Republike Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije, a razlog je povećan broj slučajeva zareze u tim zemljama.

Crna Gora: Slučajevi uvezeni iz Srbije

U Crnoj Gori je od posljednjeg presjeka od 69 testiranih osoba kod pet potvrđena infekcija, javio je Tanjug.

Novozaraženi su iz Rožaja (3) i iz Berana i Podgorice po jedan.

U ovoj zemlji trenutno je 59 osoba zaraženo korona virusom, a Vlada Crne Gore tvrdi da je od tog broja 45 uvezeno iz Srbije.

Na Kosovu, jučer je preminuo još jedan pacijent, dok su registrovana 52 novozaražena.

Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova saopštio je da se broj smrtnih slučajeva od COVID-a 19 povećao na 38, prenijela je Anadolija.

U zadnja 24 sata testirana su 302 uzorka uzeta s Infektivne klinike i tragom kontakata na terenu, od kojih su 52 bila pozitivna.

U utorak je izliječeno 39 pacijenata, čime se broj oporavljenih od COVID-a 19 povećao na 1.108.

Od 8. februara do danas testirane su 22.133 osobe sumnjive na korona virus, od kojih je 2.268 bilo pozitivno.

Srbija ponovo uvodi mjere, 143 novozaraženih

U Srbiji su zabilježena nova 143 slučaja korona virusa, a preminulih u posljednja 24 sata nema, javio je Tanjug.

Na respiratovima se nalazi 21 pacijent.

U Srbiji se od srijede ponovno primjenjuju pojedine ranije ukinute mjere za suzbijanje korona virusa nakon što je u utorak registrovano više od 100 novih slučajeva, po prvi puta od početka maja, otkad je broj zaraza počeo padati, a posljednjih dana oscilirati oko 90.

Od danas je obavezno korištenje zaštitnih maski u javnom gradskom i međugradskom prevozu, a putnicima koji ih ne nose neće biti dopušten ulazak u vozila, saopćila je vlada Srbije nakon sjednice Kriznog štaba.

Građanima se preporučuje da nose maske i u svim zatvorenim prostorima, a ponajprije u poštama, bankama, javnim institucijama, te trgovinama i trgovačkim centrima.

Krizni štab je preporučio i da se zabrane posjeti bolnicama, kao što je to bio slučaj tokom vanrednog stanja, uvedenog 15. marta a ukinutog 8. maja, kada je i vojska bila angažirana da čuva ulaze bolnice i sprečava moguće incidente.

Prema službenim podacima Ministarstva zdravlja, u Srbiji su u utorak, među 6.025 testiranih, registrovana 102 nova slučaja korona virusa, ukupno 13.092 od nultog pacijenta prijavljenog 6. marta.

Uz još jedan smrtni slučaj Srbija dosad ima službeno potvrđene 263 žrtve infekcije COVID-a 19, uz postotak smrtnosti 2,01 posto.

U Kragujevcu je do ponoći potvrđeno još četvoro novozaraženih korona virusom, a infekcija je potvrđena i kod dvije osobe iz Batočine i jedne iz Tutina, saopštio je Institut za javno zdravlje u Kragujevcu.

Iz ove ustanove je otpušteno dvoje pacijenata, po jedan iz Kragujevca i Novog Pazara.

Slovenija: Sedam novih infekcija

U Sloveniji je zabiljeeno sedam novih slučajeva korona virusa od 1.222 testiranih, saopštila je slovenska vlada, prenio je Tanjug, pozivajući se na STA.

Nakon što je 13 pozitivnih slučajeva zabilježeno u ponedjeljak, što je rekordan broj nakon 24. aprila, broj zaraženih je u skladu sa brojem novozaraženih posljednjih sedmica.

Prethodnog dana nije bilo novih smrtnih slučajeva, tako da ukupan broj preminulih i dalje iznosi 111.

Ukupan broj zaraženih od korona virusa u zemlji je 1.541, a testirano je 95.387 osoba.

Sedam pacijenata nalazi se u bolnicama, što je za dva više nego prethodnog dana, dok se dva pacijenta nalaze na odjeljenjima intezivne njege.

Izvor: Agencije