U Sjevernoj Makedoniji objavljeni konačni rezultati izbora

Vladajući SDSM je na izborima odnio tijesnu pobjedu nad opozicionim VMRO-DPMNE-om (EPA)

Državna izborna komisija Sjeverne Makedonije objavila je u subotu konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora i pozvala nove zastupnike da preuzmu rješenja o mandatima.

Najviše madata u parlamentu od 120 mjesta, dobio je vladajući Socijademokratski savez Makedonije (SDSM) – 46.

Slijede najveća makedonska opoziciona partija VMRO-DPMNE sa 44 mandata i najveća albanska partija – Demokratska unija za integracije (DUI) sa 15 zastupnika.

Koalicija Alijansa za Albance – Alternativa ima 12 zastupnika u novom sazivu Sobranja, partija Ljevica dva, a Demokratska partija Albanaca (DPA) jednog zastupnika.

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Sjevernoj Makedoniji, održanim 15. jula, učestvovalo je 15 lista koalicija i stranaka.

Talat Xhaferi u bolnici

Po Ustavu, konstitutivna sjednica parlamenta Sjeverne Makedonije treba biti održana najkasnije 20 dana od dana izbora, odnosno do 4. augusta.

Tu sjednicu treba sazvati dosadašnji predsjednik Sobranja, ali se šef parlamenta Talat Xhaferi od petka nalazi u Infektivnoj klinici, zbog pneumonije i sa simptomima oboljevanja od korona virusa.

Ako on ne bude mogao sazvati sjednicu, zastupnici će se sastati bez poziva 21. dana nakon izbora.

Nakon konstituiranja parlamenta, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski je dužan u roku od 10 dana dati mandat za sastavljanje vlade kandidatu stranke koja osigura većinu, a taj kandidat ima 20 dana da podnese prijedlog i sastav svog kabineta.

Izvor: Agencije