U Sjevernoj Makedoniji 12 smrtnih slučajeva

U Novom Pazaru je registrovano više od stotinu pacijenata s teškom kliničkom slikom (EPA)

Broj slučajeva korona virusa u porastu je u zemljama Zapadnog Balkana, a najviše novozaraženih danas registrovano je u Sjevernoj Makedoniji, dok su u nekim zemljama regije na snazi dodatne mjere u cilju sprečavanja širenja zaraze.

Ministarstvo zdravstva Sjeverne Makedonije potvrdilo je da je 12 pacijenata preminulo od COVID-a 19, ukupno 298 od početka krize. Registirana su 132 novozaražena, a aktivno je 3.484 pacijenta, javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Ozdravilo je 112 građana, 2.427 ukupno od početka epidemije. Broj digajnosticiranih od početka krize je 6.209.

Širenje virusa u Srbiji

Broj zaraženih korona virusom u Srbiji posljednjih dana rapidno raste, pa su tako tokom posljednja 24 sata zabilježena 254 nova slučaja infekcije te tri smrtna slučaja.

Na bolničkom liječenju je 1.312 oboljelih, a na respiratorima 31 pacijent, dok je od početka epidemije potvrđeno 14.046 slučajeva infekcije među ukupno 385.173 testiranih.

Kako prenosi Tanjug, novo žarište su Užice gdje se za nekoliko dana broj zaraženih udvostručio. Prema posljednjem izvještaju Zavoda za javno zdravlje u ovom gradu su inficirane 162 osobe, od čega je samo jučer bilo 47 novih slučajeva.

U COVID ambulantu u Užicu dnevno se na pregled javlja više od 200 pacijenata sa temperaturom i respiratornim problemima.

“Najverovatnije da je broj obolelih povećan zbog popuštanja svih mera i pravljenja slavlja, rođendana i matura. Većina pacijenata ima lakšu kliničku sliku. Njima se radi provera stanja i ako nemaju promena na plućima ostaju u kućnoj izolaciji”, rekla je Tanjugu Marija Baralić, epidemiologinja Zavoda za javno zdravlje.

Osim u Užicama, bilježi se povećanje broja oboljelih u cijelom Zlatiborskom okrugu u kojem je registrovan 71 slučaj zaraze korona virusom.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Užicu danas će zasjedati Gradski štab koji razmatra odluku o uvođenju vanredne situacije u ovom gradu.

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić rekao je danas Tanjugu da je pozitivan na korona virus.

“Već nekoliko dana se liječim. Bilo je dosta kompikovano i loše. Od juče sam već bolje”, kratko je prokomentarisao Zukorlić.

Teška situacija u Novom Pazaru

Alarmantna je situacija u Novom Pazaru gdje je 466 osoba zaraženo korona virusom, a više od stotinu su pacijenati s teškom kliničkom slikom.

Direktor bolnice u Novom Pazaru Meho Mahmutović kazao je kako je u kratkom vremenu došlo do velikog priliva teških pacijenata te je dodao kako problem nije nedostatak medicinskih sredstava već manjak zdravstvenog kadra, prenosi Fena.

“U Novi Pazar stižu lekari i iz drugih zdravstvenih ustanova širom Srbije kako bi pomogli u lečenju pacijenata zaraženih COVID-19, a situacija je zahvaljujući Ministarstvu zdravlja sada pod kontrolom i sistem funkcioniše”, izjavio je Mahmutović.

Kako prenosi Tanjug, Mahmutović je istakao da u toj ustanovi ima dosta teških pacijenata sa obostranim upalama pluća, ali da vjeruje da su u tom gradu već bili “u piku” što se tiče broja zaraženih te da se nada da će taj broj sada stagnirati.

Dodao je da će u dogovoru sa ministarstvom danas deset najtežih pacijenata biti prebačeno u tercijarne ustanove, kako bi se rasteretila bolnica u Novom Pazaru.

BiH: Nova testiranja, porastao broj novozaraženih

Na području BiH registovano je novih 36 novih slučajeva korona virusa, priopćeno je iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), prenosi Tanjug.

U večernjim satima na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testirano je 276 uzoraka na korona virus.

U Sarajevu je 31 osoba zaražena, dok je u Zenici, Olovu, Goraždu, Žepču i Visokom zaražena po jedna, rečeno je iz KCUS-a, prenosi Tanjug pozivajući se na Dnevni avaz.

U KCUS-u je hospitalizovana 21 osoba, sve su vitalno stabilne i niko od njih nije na respiratoru, dok ih je u istom periodu petoro otpuštenih.

U posljednja 24 sata, prema ranije tokom danima objavljenim podacima, u Federaciji BiH testirano je 936 uzoraka, od kojih je 97 bilo pozitivno na COVID-19.

Novi slučajevi na području Federacije BiH registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom,  Srednjobosanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo, prenosi Fena.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 1.027 pacijenata, dok su trenutno aktivna 1.003 slučaja pozitivna na COVID-19.

U bh. entitetu Republika Srpska registrovan je 31 slučaj zaraze novim tipom korona virusa, nakon što je na Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе analizirano 211 uzoraka.

Branimir Zeljković, direktor Instituta za јаvnо zdrаvstvо RS-a, apelovao je da se poštuju mjere, posebno u poslovnim subjektima.

U RS-u su trenutno 133 osobe hospitalizirane, najviše u Prijedoru, a pet oboljelih od koronavirusa je na respiratorima.

Među oboljelima je najviše mladih i osoba srednje životne dobi.

Dvije žrtve virusa u Crnoj Gori

U Crnoj Gori registrovano je novih 17 slučajeva korona virusa, saopćili su iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore gdje su u posljednja 24 sata analizirana 243 uzorka. 

Registrovana su i dva smrtna ishoda.

“Jedan slučaj je importovan iz Bosne i Hercegovine, šest su kontakti prethodno pozitivnih slučajeva, dok se kod 10 oboljelih za izvorom infekcije traga. U Podgorici je registrovano devet novih slučajeva, u Pljevaljima četiri, Tivtu dva, Herceg Novom i Rožajama po jedan”, naveli su u saopćenju, prenosi Anadolija.

U Crnoj Gori su od sredine juna registrovana 174 slučaja korona virusa.

Novi slučajevi zaraze u Hrvatskoj i Sloveniji

U protekla 24 sata zabilježeni su novi slučajevi zaraze korona virusom i na području Hrvatske.

U Osječko-baranjskoj županiji sedam je novooboljelih osoba , a svi su iz Đakova, izvijestio je  županijski Stožer civilne zaštite.

Na zadarskom području dva su nova slučaja zaraze korona virusom,a riječ je o muškarcu koji se vratio iz Srbije i ženi koja je prilikom zaprimanja na hitni prijem Opće bolnice Zadar rutinski testirana, prenosi Hina.

Niti jedna novozaražena osoba nije vezana uz teniski turnir Adria Tour, saopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

U Karlovačkoj županiji dvije su novooboljele osobe od korona virusa, a riječ je o mlađim muškarcima iz Ogulina.

U Zagrebu je 20 novooboljelih od korona virusa, a 104 osobe su u samoizolaciji, izvijestio je zagrebački Stožer civilne zaštite podsjećajući kako su ponovo pokrenute četiri COVID ambulante.

U Sloveniji je u posljednja 24 sata na korona virus testirano 300 osoba i potvrđena su četiri nove slučaja zaraze, objavila je slovenska vlada na Twitteru.

Jedan slučaj potvrđen je na području Ljubljane, a tri u mjestu Ravne na Koroškem na sjeveru države.

U bolnici je trenutno osam hospitaliziranih zbog COVID-a 19, što je jedan više nego prethodni dan, a nijedan ne treba intenzivnu njegu, prenosi Hina.

Izvor: Agencije