U Sjevernoj Irskoj uhapšena žena zbog ubistva novinarke Lyre McKee

Sjeverna Irska, Londonderry, Policija
Nova IRA odbacuje Sporazum na Veliki petak iz 1998. godine kojim su okončana tri desetljeća sukoba u Sjevernoj Irskoj (EPA)

Policija Sjeverne Irske objavila je u utorak kako je po zakonu o terorizmu uhićena žena zbog veze s ubojstvom novinarke Lyre McKee, a riiječ je o 57-godišnjoj ženi, prenosi Anadolija.

Ranije su u vezi s ubojstvom novinarke tijekom nereda u sjevernoirskom gradu Londonderryju bila uhićena dvojica tinejdžera, no oni su pušteni su u nedjelju navečer iz pritvora bez podnošenja optužnice.

Do novog uhićenaj dolazi nakon što je skupina Nova IRA priznala odgovornost za ubojstvo sjevernoirske novinarke Lyre McKee u pismu lokalnim medijima.

“Tijekom napada na neprijatelja, Lyra McKee tragično je ubijena, dok je stajala pored neprijateljskih snaga”, navodi skupina u izjavi za list The Irish News, kako prenosi Hina.

Skupina navodi da se “iskreno ispričava partneru, obitelji i prijateljima Lyre McKee zbog njezine smrti”.

Policija odmah posumnjala na Novu IRA-u

Republikanski disidenti su, kako se sumnjalo, u četvrtak kasno navečer, tijekom nereda u sjevernoirskom gradu Londonderryju, ubili Lyre McKee.

Nagrađivana 29-godišnja novinarka, koja je pisala knjigu o nestancima mladih tijekom desetljeća sukoba u Sjevernoj Irskoj, stajala je u blizini policije kada je u 23:00 sata u predgrađu Cregganu po njima počeo pucati naoružani muškarac, kazao je pomoćnik šefa policije Mark Hamilton.

“Novinarka je smjesta policijskim vozilom prebačena u bolnicu, ali je, nažalost, tamo preminula. Pokrenuli smo istragu o ubojstvu”, rekao je Hamilton.

Policija je odmah posumnjala na Novu IRA-u.

Neredi na godišnjicu pobune

“Vjerujemo da se radi o terorističkom činu, vjerujemo da su ga počinili nasilni republikanski disidenti. Naša je procjena u ovom trenutku da iza ovoga najvjerojatnije stoji nova Irska republikanska armija, i u tom će smjeru ići naša istraga”, kazao je tada Hamilton.

Neredi u Londonderryju izbili su pred sam Uskrs, kada republikanski disidenti, koji žele ujedinjenje Sjeverne Irske s Republikom Irskom, tradicionalno obilježavaju godišnjicu pobune 1916. godine protiv britanske vladavine, poznate kao Uskršnji ustanak.

Nova IRA odbacuje Sporazum na Veliki petak iz 1998. godine, kojim su okončana tri desetljeća sukoba u Sjevernoj Irskoj, koji su odnijeli više od 3.600 života.

Izvor: Agencije