Oglasi

U sjedištu UN-a otkrivena statua Nelsona Mandele

Generalni sekretar UN-a kazao je kako je Mandela utjelovio najviše vrijednosti za koje se zalaže UN.
Mandelina statua trebala bi poslužiti kao inspiracija članicama UN-aEPA

U sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku danas je otkrivena statua Nelsona Mandele, južnoafričkog lidera koji je rođen prije tačno 100 godina, javlja Anadolija.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres kazao je na svečanosti kako je Mandela utjelovio najviše vrijednosti za koje se zalaže UN, kao što su mir, praštanje, suosjećanje i dostojanstvo.

Tokom dana, Mandeli će biti odata i počast na samitu mira na početku zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Slavljenje različitosti

Mandela je u zatvoru proveo 27 godina tokom aparthejda, a četiri godine nakon izlaska na slobodu je postao prvi tamnoputi predsjednik Južnoafričke Republike.

Umro je 5. decembra 2013. u Johannesburgu. Sahranjen je u Qunuu, rodnom selu, na jugu zemlje.

Slavljen za života gotovo poput sveca, dan njegovog rođenja u Južnoj Africi proglašen je svojevrsnim nacionalnim praznikom, Danom Mandele.

Predsjedatelj Generalne skupštine UN-a Maria Fernanda Espinosa Garcia kazala je da bi Mandelina statua trebala poslužiti kao inspiracija članicama UN-a i podsjećati da se različitosti trebaju slaviti.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.